Oproep: conflict Israël-Hamas niet importeren naar Antwerpen

De vredesvlag (beeld: Twitter, X)

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft opgeroepen het conflict tussen Israël en Hamas niet te importeren naar de Scheldestad. Op een bijeenkomst samen met onder meer vertegenwoordigers van de Joden en moslims werd ook de vredesvlag gehesen. Gemeenteraadsleden van alle partijen waren aanwezig, behalve van het Vlaams Belang, dat zich eerder in de raad onthield van stem. Op 9 juni zijn er verkiezingen in Vlaanderen.

“Momenteel is er een grote ongerustheid binnen de Joodse gemeenschap, zo zijn al meer incidenten gemeld. Aan de andere kant zie je dat heel veel moslimjongeren worden opgehitst en hun agressie uiten,” zei De Wever. “Het hijsen van een vredesvlag verandert misschien niet meteen iets aan de realiteit, maar het is wel een signaal dat we in de stad geen agressie willen. Jongeren zijn altijd vatbaar voor radicalisering. Er moet maar één gek zijn, om iets te ontketenen. Wij en de politie zijn daar ongerust over.”

De bijeenkomst was in de gemeenteraad afgedwongen door de fractie van Groen. Die vond het laten wapperen van de vredesvlag in samenzijn van moslims en Joden een goed idee. Andere partijen sloten zich erbij aan. Aan het Steenplein was het zondag om elf uur ‘s ochtends zover. “We willen allemaal dat het geweld in Gaza stopt en we willen het conflict niet importeren naar Antwerpen. We wensen geen haat en onverdraagzaamheid in onze stad,” aldus De Wever. Er werd ook een minuut stilte gehouden.

Joden en moslims

Het Joodse N-VA-raadslid André Gantman was eveneens aanwezig. “De Joodse gemeenschap is diep getroffen door wat er gebeurd is op 7 oktober 2023. Een massaslachting en ontvoering van honderden mensen. Daarna is de oorlog in Gaza losgebarsten,” zei hij tegen VRT Nieuws. “Er zijn ook onschuldige mensen in Gaza. Het zou goed zijn dat er vrede komt in de regio op basis van democratische principes en respect voor mensenrechten.”

Schepen Karim Bachar (Vooruit) zei iets namens de moslims. “Het is belangrijk om een signaal te geven, meerderheid en oppositie samen. In Antwerpen zijn er meer dan 170 nationaliteiten. Er zijn in de wereld meerdere oorlogen aan de gang. Er zijn verschillende meningen, en we willen het conflict vooral niet importeren naar Antwerpen.” Het conflict heeft niets met moslims tegen Joden te maken, meent Bachar. “Het gaat over het extreem-rechtse regime in Israël,” aldus de sociaaldemocraat.

Hypocriet

Het Vlaams Belang (VB) was niet aanwezig op de bijeenkomst. Raadslid Sam van Rooy noemt de motie van Groen ‘hypocriet’, omdat de Israëlische slachtoffers en gegijzelden in eerste instantie niet in de tekst waren genoemd. Pas toen de motie was geamendeerd, stemde ook de N-VA mee, aldus Van Rooy. Verder roept de motie niet op tot de vernietiging van terreurorganisatie Hamas, enkel tot ‘vrede’. De oproep daartoe steunt de partij wel, maar de motie zelf kon die niet steunen en dus onthield de fractie zich van zijn stem.

Verkiezingen

Op 9 juni zijn er verkiezingen in België op federaal, deelstatelijk en Europees niveau. In Vlaanderen wordt dan onder meer gestemd voor een nieuw Vlaams parlement. Het VB gaat in de peilingen al maanden aan kop met rond de dertig procent van de stemmen, gevolgd door de N-VA. Samen zouden de twee Vlaams-nationalistische partijen een meerderheid kunnen halen, maar N-VA-leider De Wever – tevens burgemeester van Antwerpen – heeft laten weten het cordon sanitaire tegen het VB te respecteren. Op federaal niveau hebben de Franstalige sociaaldemocraten immers gedreigd met uitsluiting van de N-VA als die in Vlaanderen met het Vlaams Belang in zee gaat.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Oproep: conflict Israël-Hamas niet importeren naar Antwerpen