Oproep tijdens Sjoa-herdenking tot verplicht Holocaust-onderwijs op scholen

Bron: NPO

Op de Nationale Holocaustherdenking heeft voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) opgeroepen tot het verplichten van lessen over de Sjoa op scholen in Nederland. Dat deed hij tijdens zijn toespraak op de herdenking in het Wertheimpark, waar honderden mensen op af waren gekomen. Voor het eerst sinds de Coronatijd mocht er weer publiek bij zijn. Vermoedelijk wilden veel bezoekers hun solidariteit en zorgen tonen omwille van het toegenomen antisemitisme. De laatste publieke herdenking was in 2020.

In zijn rede bij het monument ‘Nooit meer Auschwitz’ van wijlen kunstenaar Jan Wolkers was Grishaver duidelijk. “Er schuilt groot gevaar in het wegzetten van de mensen als groep in plaats van te kijken naar de individuele mens,” aldus de voorzitter, die Primo Levi aanhaalde. “Nederland is een prachtig land waar ieder mag zijn wie die is met ruimte voor alle kleuren en gezinten. Dat is een prima goed.” In plaats daarvan zijn er duistere krachten uit op ondermijning en chaos. Hij wees op de complottheorieën die rondgaan en de racistische teksten onlangs met Oud en Nieuw in Rotterdam op de Erasmusbrug. “Ik veroordeel dat in de sterkste bewoordingen.”

“Uit recent onderzoek bleek dat twintig procent van de jeugd niet weet wie Anne Frank is en niet weet waar zij voor staat. Bijna een kwart van de jongeren denkt dat de Holocaust een mythe is of dat het aantal Joden dat werd vermoord zwaar overdreven is. Dat is meer dan in andere landen. Ook blijkt dat steeds meer docenten tijdens hun lessen geen aandacht meer durven te besteden aan de Holocaust,” aldus Grhishaver. “Het Nederlands Auschwitz Comité zal gaan pleiten voor verplicht onderwijs over de Holocaust. Ik bepleit hier een radicale weg naar menselijkheid en onderlinge tolerantie.”

Wanneer medemenselijkheid verdwijnt, verschijnen aan het einde alweer pogroms, concentratiekampen en massamoord, aldus Grishaver. “Dat nooit meer.” Vervolgens kwam burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam aan het woord. Zij wees iedereen op de feiten van de Sjoa: zes miljoen Joden vermoord. “Met de feiten hebben wij te leven.” De toekomst rust op de geschiedenis, zowel in Nederland als Amsterdam, aldus de politica. “De poging om de Joodse gemeenschap te vernietigen, tekent Amsterdam diep.” Ook zij haalde een schrijver aan, maar dan de Hongaar Imre Kertes, die meer nadacht over de toekomst dan over het verleden.

In het Wertheimpark waren opvallen veel mensen aanwezig, naast de genodigden, waarvan velen kransen legden. Volgens media waren veel burgers op de herdenking afgekomen vanwege het toegenomen antisemitisme in Nederland. Zij hadden daar zorgen over. Ook waren er scholieren en kinderen ter plaatse, van allerlei achtergronden. Nadat de kransen door onder meer premier Mark Rutte (VVD), Halsema en haar partijgenoot Rutger Groot Wassink waren gelegd, volgde er een defilé van de bezoekers, waarvan velen een bloemetje op en bij het gedenkteken hebben gelegd. Tevens waren er veel kinderen aanwezig. Bekijk een item van het Jeugdjournaal hieronder.

Categorie:

Home » Nieuws » Oproep tijdens Sjoa-herdenking tot verplicht Holocaust-onderwijs op scholen