Oranje honkballers pakken EK-titel in spannende finale tegen Israël

YouTube

Het Nederlandse en Israëlische honkbalteam hebben samen de finale om het Europese kampioenschap gespeeld. Oranje bleek een maatje te groot tegen Israël en pakte voor de 24ste keer de EK-titel. Beide landen troffen elkaar wel eerder, maar het was voor het eerst dat ze in een EK-finale tegenover elkaar stonden. De Israëli’s hadden nog nooit in een finale om de Europese gestaan. Het team kwam in eerste instantie op voorsprong, maar werd uiteindelijk toch geklopt door Nederland. Twee jaar geleden eindigde Israël op de vierde plek van het toernooi. Destijds was het land debutant.

In de finale in Turijn had Oranje het in de eerste fase moeilijk met Israël, dat op een 4-1 voorsprong kwam. Pas in de zevende inning werd het tijd gekeerd door een homerun van Roger Bernadina met twee honken bezet. Vervolgens begonnen de Nederlanders in te lopen. Mede dankzij een homerun van Dashenko Ricardo scoorde Oranje nog vijf punten, waarna closer Wendell Floranus de wedstrijd professioneel uitgooide. Uiteindelijk was er sprake van een 9-4 overwinning. Hiermee nam Oranje revanche op Israël, dat Nederland tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi met 8-1 versloeg. Zodoende miste Nederland deelname aan de Olympisch Spelen van Tokio.

Voor Israël mag de zilveren plek op het EK toch een grote prestatie worden genoemd. Het land timmert de laatste jaren aan de weg als honkbalnatie en kwam nog nooit zo ver op een Europees kampioenschap. In nog geen vier jaar tijd is het land van 24ste in de Europese ranking naar de zevende plaats geklommen. Ook namen de Israëli’s afgelopen zomer deel aan de Olympische Spelen in Tokio. Daar eindigde het team, dat voornamelijk uit Amerikaanse professionals van Joodse komaf bestaat, op de vijfde plaats. Het is de bedoeling dat Israël in de komende vier jaar honkbaltitels op zijn naam gaat schrijven.

In Israël is in het afgelopen decennium een ambitieus topsportbeleid op poten gezet, waarbij het land in verschillende sporten probeert te excelleerden. De Israëli’s investeerden onder andere in paardensport, honkbal en wielrennen. Die laatste sport heeft sinds de start van de Giro in het land, in 2017, en door de komst van de professionele wielerploeg Israel Start Up Nation, vleugels gekregen. Israël blonk in het verleden op de Olympische Spelen vooral uit in vechtsporten zoals judo. In Tokio was dit jaar een grote Israëlische afvaardiging aanwezeg.

Lees ook:
Taekwondoka pakt eerste medaille voor Israël op spelen van Tokio

Op de Olympische Spelen van Tokio heeft een Israëlische taekwondoka een bronzen medaille gewonnen. Het gaat om de negentienjarige Avishag Semberg, die uitkomt in de klasse tot 49 kilogram. Het eremetaal werd zaterdag in de wacht gesleept. Het is de eerste plak voor de Israëlische equipe van deze Spelen en de allereerste medaille voor Israël in deze sport. Het land heeft een ruime ploeg naar Japan afgevaardigd, met onder meer judoka’s, paardensporters en honkballers.

Categorie: |

Home » Nieuws » Oranje honkballers pakken EK-titel in spannende finale tegen Israël