Oss verbreekt stedenband met Aalst niet omdat die niet bestaat, wel veroordeling

gemeente Oss

De gemeente Oss zal haar stedenband met de Belgische stad Aalst niet verbreken omdat bij nader inzien blijkt dat die niet bestaat. Woensdag reisden vicevoorzitter Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg (CJO) en opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR) naar het Noord-Brabantse stadje om de burgemeester te vertellen hoe ze over de vermeende stedenband dachten. Hierover is later onduidelijkheid ontstaan. Aalst kwam onlangs in een kwaad daglicht te staan vanwege – opnieuw – antisemitische karikaturen tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht.

In plaats van het afkappen van de stedenband die niet bestond, geeft burgemeester Wobine Buijs van Oss een harde boodschap aan Aalst af. Daarin veroordeelt ze dat de Joodse stereotypen tijdens de optocht. In een open brief schreven de Ossche oud-wethouder René Peters en CDA-gemeenteraadslid Sidney van den Bergh vorige week nog dat de banden met Aalst best verbroken mogen worden. Hierna maakten Naftaniel en Jacobs een afspraak voor een gesprek met de burgemeester over de zaak.

Ron de viering van ‘600 jaar Oss’, in 1999, zijn er veel uitwisselingen met Aalst geweest, maar daarna bleef het stil en is er nooit sprake geweest van een officiële stedenband. “We hadden al zo onze twijfels”, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen het Brabants Dagblad. “Want de laatste jaren is er wel érg weinig contact geweest met Aalst. Op Wikipedia staat tot op de dag van vandaag echter dat de stedenband er wel degelijk is. Waarschijnlijk is daar de verwarring ontstaan. We wisten al een paar dagen geleden hoe het zat, maar hebben besloten het gesprek van woensdag toch door te laten gaan. Het onderwerp wordt er niet minder belangrijk door.”

De burgemeester van Oss laat in een verklaring weten dat ze de optocht van Aalst desalniettemin ‘onkies’ vindt en dat ze geschokt is. ‘Oss heeft een diepe historische band met de Joodse gemeenschap. Deze heeft mede aan het fundament gestaan van belangrijke Osse bedrijven. Joden waren voor de oorlog niet weg te denken uit het Osse en het Nederlandse straatbeeld. De 262 struikelstenen herinneren ons aan het ondenkbare wat hen is overkomen. Dit mag nooit weer! Dit maakt de beelden uit de nazistische tijd des te schrijnender. Het doet pijn dat Oss wordt gekoppeld aan deze Carnavalsoptocht’, schrijft ze.

Categorie:

Home » Nieuws » Oss verbreekt stedenband met Aalst niet omdat die niet bestaat, wel veroordeling