Oud-bevelhebber Amnon Lipkin-Shahak overleden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Lipkin-Shahak begon zijn militaire carrière als paratroeper en onderscheidde zich in diverse geheime operaties, waarvoor hij tweemaal de Medaille voor Moed kreeg. Later bekleedde hij verscheidene topposities en was hij onder meer vijf jaar hoofd van de militaire inlichtingendienst. Als plaatsvervangend chef der staven nam hij onder premier Yitzhak Rabin deel aan de vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

Van 1995 tot en met 1998 was Lipkin-Shahak commandant der strijdkrachten en betrokken bij de uiteindelijk mislukte vredesgesprekken met Syrië. Ook zag hij toe op de terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, zoals afgesproken in de Oslo akkoorden.

In 1998 trok Lipkin-Shahak zich terug uit de krijgsmacht en richtte hij de politieke Centrumpartij op, die maar een kort leven beschoren was. Hij werd minister van toerisme en later minister van vervoer. Na zijn politieke jaren sloot hij zich aan bij diverse organisaties die vrede in de regio nastreven. Amnon Lipkin-Shahak is 68 jaar geworden.

Bron: metronieuws.nl

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Oud-bevelhebber Amnon Lipkin-Shahak overleden