Oude villa Luns gekocht door ambassade Israël

Flickr

De voormalige villa van oud-minister Joseph Luns van Buitenlandse Zaken is gekocht door de Israëlische diplomatieke dienst. De huidige, zwaar beveiligde ambassade aan het Haagse Buitenhof wordt verlaten voor de statige witte villa aan het Haagse Plein 1813. De Israëlische staat betaalde vier miljoen euro voor het pand aan het monumentale plein, zo meldt het Rijksvastgoedbedrijf – voorheen de eigenaar. Sommigen vragen zich echter af of het spook van Luns nog in de villa rondwaart. Hij overleed in 2002 en woonde een kleine twintig jaar op deze plek.

Het nieuwe onderkomen van Israël heeft een lange en rijke geschiedenis. Na de bevrijding van 1945 was hier het ministerie van Algemene Zaken gevestigd. Nadat dit ministerie verhuisd was naar het Binnenhof, ging minister Luns van Buitenlandse Zaken er wonen. Hij resideerde er van 1952 tot 1971. Volgens toegewijde bronnen zou Luns het gebouw ‘wel mooi’ gevonden hebben. Toch vermoedde hij ook dat zijn buitenlandse gasten er niet van onder de indruk zouden zijn vanwege het karige interieur. Na het vertrek van de KVP’er bleef het gebouw in het bezit van het Rijksvastgoedbedrijf.

De gemeente Den Haag begint binnenkort met het opknappen van het Plein 1813 en de omgeving ervan. De straten worden smaller en er komt mer groen. Zo komen er bredere gazons met meer hagen, aldus de gemeente. Volgens de verantwoordelijke wethouder gebeurt het opknappen voorzichtig en in samenspraak met de buurt. De gemeente wil niet dat dit historische stukje Den Haag rigoureus op de schop gaat. Mogelijk kan de zware beveiliging van de Israëlische ambassade meteen worden meegenomen in de herinrichtingsplannen.

Joseph Luns was minister van Buitenlandse Zaken voor de Katholieke Volkspartij (KVP, een van de voorlopers van het CDA). Hij vervulde het ambt tussen 1952 en 1971. Vervolgens was hij ook secretaris-generaal van de NAVO tussen 1971 en 1984. Luns was niet onomstreden. In de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de uitgeweken Nederlandse regering in Londen. Hij onderhield contact met de familieleden van prins Bernhard die in het Derde Rijk verbleven. Na de oorlog raakte hij in onmin met Bernhard omdat hij vaak onaangekondigd op diens geheime Bilderbergconferenties verscheen.

Begin jaren zestig lag Luns op ramkoers met de Amerikanen over de kwestie Nieuw-Guinea. Dit deel van het eiland Irian Jaja was nog niet door Nederland overgedragen aan Indonesië en Luns wilde er als het moest oorlog om voeren. Mede door het liaison zijn van wijlen journalist Willem Oltmans werd prins Bernhard naar de Amerikaanse president John F. Kennedy ingevlogen om hem te overtuigen van de foute oorlogskoers van Luns, waarna Nederland werd gedwongen de kolonie over te dragen aan Jakarta. Nadien werd Oltmans veertig jaar lang door Luns en de staat der Nederlanden tegengewerkt. De journalist spande een rechtszaak aan en won die in 2000. De staat moest hem acht miljoen gulden betalen, belastingvrij.

Categorie:

Home » Nieuws » Oude villa Luns gekocht door ambassade Israël