Oudkerk presenteert tweeluik over Jodenhaat in Nederland

Rob Oudkerk (EO)

Oud-PvdA-politicus Rob Oudkerk presenteert binnenkort op televisie een tweedelig programma over antisemitisme in Nederland. Dat zal hij doen voor de Joodse tak van de Evangelische Omroep (EO), die dat middels een persbericht bekend heeft gemaakt. Oudkerk heeft zelf een Joodse achtergrond, was huisarts, Tweede Kamerlid en Amsterdams wethouder. Hij kon naar eigen zeggen niet anders dan zelf op onderzoek uit gaan.

Verjaardag

Oudkerk gaat in gesprek met onder andere de burgemeesters van de vier grote steden in Nederland, journalisten, historici en Nederlanders die zelf geconfronteerd worden met antisemitisme, aldus de omroep in een persbericht. Na 7 oktober veranderde er ook veel voor Oudkerk. Hij werd op de oorlog tussen Israël en Hamas aangesproken. “Toen ik op een verjaardag was zei iemand: ‘Je zal het wel eens zijn met wat ze in Gaza doen, want jij bent Joods’,” aldus de ex-politicus.

“Toen ik bij de supermarkt pindakaas in een karretje deed, zei een wildvreemde: ‘Jullie zijn lekker bezig in Gaza, hè?’ Ik stond perplex. Jullie? Eens met burgerslachtoffers maken? Was dit gebrek aan beschaving? Een gebrek aan historisch besef? Is het pure domheid? Of is het antisemitisme?” vertelt hij. “Met mijn familiewortels, mijn grootvader was voorzitter van de Joodse Raad en mijn moeder redster van meer dan vijfhonderd Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog, kon ik niet anders dan op onderzoek uitgaan.”

‘Jullie’

“Na 7 oktober zijn Joden weer ‘jullie’,” vervolgt Oudkerk. “Net als in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Binnen Joods Nederland is er veel pijn over wat Hamas Israëlische onschuldige burgers heeft aangedaan, maar ook over wat het Israëlische leger onschuldige Palestijnen aandoet. Ik ken niemand die dat niet beide verschrikkelijk vindt. Mijn zoektocht is nog lang niet ten einde. Dit tweeluik is een begin. Antisemitisme is als fenomeen niet een gevaar voor Joden, maar voor onze hele maatschappij.”

In de eerste aflevering, op 14 januari, zijn onder andere taalhistoricus Ewout Sanders, cartoonist Ruben Oppenheimer en antisemitisme-coördinator Eddo Verdoner geïnterviewd. Een week later, in aflevering twee zijn de vier burgemeesters aan de beurt. Zij gaan onder meer in op ‘de vlaggenkwestie’ en rust en orde in woelige tijden door de Israël-Gaza-oorlog.

Leiden en Volkskrant

Andere gasten zijn de bestuurders van de Universiteit Leiden over intimidatie van Joodse en Israëlische studenten. Ook spreekt Oudkerk met Willem Nijkerk, hoofd van de afdeling Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van het OM. En met Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, over diens verantwoordelijkheden rond het conflict tussen Israël en Hamas.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Cultuur » Media » Oudkerk presenteert tweeluik over Jodenhaat in Nederland