Overal in Nederland acties voor gegijzelden: vergeet hen niet!

Lege Sjabbattafel, Museumplein Amsterdam (foto: R. Vos)

Nu de terreuraanslag van 7 oktober in Israël in de Nederlandse media steeds meer uit beeld verdwijnt, wordt op allerlei plaatsen in Nederland actie ondernomen om de gegijzelden in Gaza onder de aandacht te houden. De actievoerders willen dat niet vergeten wordt dat er nog 242 onschuldigen vastzitten in de tunnels van Hamas. Op vrijdag stond de inmiddels bekende ‘lege sjabbattafel’ op het Museumplein in Amsterdam, maar er gebeurt meer. Een greep daaruit.

Sjabbattafel

Hij is al een paar weken bekend: een lange sjabbattafel met 242 lege stoelen met leeg serviesgoed. Het werk was eerder te zien in Israël en landen daarbuiten als signaal om de 242 gegijzelden in Gaza niet te vergeten. Op 7 oktober werden zij ontvoerd door terroristen van Hamas en sindsdien zitten ze nog vast. Op vrijdag kwam de tafel naar Amsterdam, waar mensen hem op het Museumplein konden zien. Voor wie er niet bij kon zijn, is hier een video-impressie:

De lege sjabbattafel, Museumplein, Amsterdam, 10 november 2023

Vredespaleis

Onlangs werd in Den Haag een comité opgericht dat opkomt voor de 242 gegijzelde Israëliërs en buitenlanders in Gaza. De groep voert sindsdien actie om al deze mensen weer veilig thuis te krijgen. Vorige week vrijdag werd actie gevoerd bij het Vredespaleis in Den Haag. Op het Carnegieplein stonden tientallen lege kinderbuggy’s. In plaats van echte kinderen worden in de kinderwagens foto’s neergelegd van door Hamas ontvoerde Israëlische kinderenm baby’s en pubers.

Breng ze thuis!

In Bussum heeft het productiebedrijf Pia Media een eigen actie opgezet om de gegijzelde Israëliërs, en dan vooral de kinderen, weer thuis te krijgen. Onder de noemer ‘Breng ze thuis’ werd de onderstaande video gemaakt. Over deze kinderen schrijven Pia van der Molen en Michiel Praal aan Jonet.nl: ‘Niemand kent hun lot. Van sommigen is er een foto en een naam. Wij eren ze in twee video’s en roepen op om ze thuis te brengen in hun land: Israël. Want ‘wie één mens redt, redt de wereld’. Recht vanuit ons hart en onze overtuiging dat het kwaad moet worden bestreden om nog erger te voorkomen, steunen wij het volk van Israël in haar moedige strijd tegen het kwaad. Zij zijn een voorbeeld voor de vrije wereld’. Van der Mogen en Praal maakten ook nog een Engelstalige video. Bekijk hem via deze link.

Zingen voor Israël

In Kampen gebeurde iets bijzonders. Daar kwamen honderden mensen bij elkaar om te zingen en te bidden voor Israël, en de gegijzelde mensen in Gaza. Het ging om een bemoedigingsconcert voor Israël. Daarin zaten bekende koormuziek, musici en traditionele Israëlische bijdragen. Ook zangeres Rineke de Wit zong mee. “‘Ik houd van de mensen in Israël. Ik ken ze persoonlijk en vind het verschrikkelijk wat hen overkomt,” zegt zij tegen de EO, dat met het programma Nederland zingt stil stond bij dit bijzondere concert. De Wit: “‘Ik zing voor de mensen die ik persoonlijk ken, waarvoor ik ook bid. En iedereen die nu slachtoffer is van de oorlog. In het bijzonder denk ik aan gezinnen met kinderen. Ik hoor van vrienden en familie hoe gezinnen uit elkaar worden getrokken en een ouder achterblijft terwijl zijn vrouw en kind zijn ontvoerd.”

Macabbi houdt informatieavond

De acties zijn nog niet voorbij. Op zondagavond 12 november houdt Maccabi Nederland in samenwerking met andere Joodse organisaties een informatieavond waar ook zal worden stilgestaan bij het lot van de gegijzelden. Sprekers zijn onder meer advocaat Geert-Jan Knoops, journalist Bernard Hammelburg, ex-Tweede Kamerlid Hen Ten Broeke, generaal buiten dienst Mart de Kruif en oud-diplomaat Robert Serry. De presentatie zal in handen zijn van oud-NOS-verslaggever Lex Runderkamp, die ook in Israël en het Midden-Oosten werkte.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Overal in Nederland acties voor gegijzelden: vergeet hen niet!