Overige herinneringscentra ook in de problemen
De vier andere herinneringscentra naast Herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben het eveneens financieel moeilijk. Als zij geen extra geldhulp krijgen, vallen ze vroeg of laat om. De rijksoverheid moet bijspringen, zo meldt RTV Utrecht. Vorige week luidde Westerbork als eerste de noodbel door in Den Haag een petitie aan te bieden.
De vier directeuren van de voormalige kampen in Amersfoort en Vught, het Nationaal Monument Oranjehotel en het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag hebben samen een brandbrief aan het kabinet geschreven. Net als directeur Bertien Minco vorige week deed, vragen zij de overheid om financiële steun. Als dat niet gebeurt, dan moeten ze vroeg of laat hun deuren sluiten.
Els Borst
Dit kom volgens de vier omdat de subsidie van het Rijk – die toenmalig minister Els Borst (D66) van VWS in 1998 toekende – niet langer toereikend is. Hiermee wordt vooral het behoud en beheer gedekt, maar juist door de gestegen bezoekersaantallen kan dat niet meer uit. Meer bezoekers betekent meer andere onkosten, waardoor het onmogelijk is om de centra verder te ontwikkelen.
Belangstelling
Het aantal bezoekers is gegroeid van 120.000 in 2022 naar 150.000 in 2023. Dat toont aan dat de herinneringscentra ertoe doen. ‘Met het wegvallen van de eerste generatie oorlogsgetroffenen kan nergens zo indringend een brug worden geslagen tussen heden en verleden als op deze authentieke plekken van collectief leed’, aldus de directeuren in hun brandbrief.
Potentieel
Daarnaast is er de alsmaar groter wordende vraag naar educatie over de oorlog, Sjoa, tegenstellingen en antisemitisme. “We zijn niet berekend op de sterke groei en uitbreiding van taken,” zegt directeur Jeroen van der Eijnde van Herinneringscentrum Kamp Vught, tegen Omroep Brabant. “We kunnen het enorme potentieel van de plek er nu niet uit halen. Dit ondanks de inzet van ruim 140 vrijwilligers.”
Geen beloftes
Vorige week stelde Westerbork met soortgelijke problemen te kampen. Door tekorten moet het centrum scholen en andere groepen juist weigeren. Ook is het gebouw voor bezoekers met het informatiecentrum verouderd. Directeur Minco bood in Den Haag een petitie aan bij Tweede Kamerleden. Zij hoopt op extra financiële hulp. Er werden echter geen beloftes of harde toezeggingen gedaan.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren