Pacemaker geplaatst bij Netanyahu aan vooravond van cruciaal debat over Hooggerechtshof

YouTube

Premier Benjamin Netanyahu is zondagochtend onder het mes gegaan: in het Sheba Medical Center in Ramat Gan is bij hem een pacemaker geplaatst. Vorige week was hij ook al opgenomen in het ziekenhuis. Hij was toen onwel geworden. Het werd toegeschreven aan uitdroging door de hitte, maar nu blijkt het met zijn hart te maken te hebben. Een geplaatste hartmonitor heeft dat laten zien. Netanyahu zegt zich fit te voelen maar wil wel goed luisteren naar zijn doktoren. Inmiddels is er een tentenkamp bij de Knesset ontstaan met tegenstanders van Netanyahu en zijn plannen.

Knesset

En er staat iets op het spel. De ingreep kwam nog geen dag voor een cruciaal debat in de Knesset – het Israëlische parlement – over de omstreden justitiële hervormingen die Netanyahu wil doorvoeren. Als het aan zijn ultra-rechtse regering ligt, worden de rechters van het hooggerechtshof in de toekomst gekozen door de politiek en krijgt die meer invloed op het hof. Hierdoor wordt de scheiding der machten in de Israëlische democratie doorbroken. Aangezien het land geen senaat en Raad van State heeft, zijn er dan geen checks and balances meer.

Tentenkamp

Vanaf zondag liggen in de Knesset beslissende stemmingen voor over het controversiële voorstel. Inmiddels zijn de parlementariërs begonnen aan het debat over het wetsvoorstel, dat vooraf gaat aan de tweede en derde – en laatste – lezing, die maandag of dinsdag wordt verwacht. Het gaat om een onderdeel van het pakket aan justitiële hervormingen. In de afgelopen dagen zijn tegenstanders in een optocht gewandeld van Tel Aviv naar Jeruzalem. Bij de Knesset kamperen ze nu in honderdduizenden tentjes. Er zijn zeker tienduizend reservisten ingezet.

Maatschappelijke onrust

Al sinds januari demonstreren grote groepen mensen iedere zondag op straat tegen de aangekondigde maatregelen. Sommige protesten leverden meer dan honderdduizend demonstranten op. Ook de oppositiepartijen en andere spelers in het Israëlische maatschappelijk middenveld zijn tegen de hervorming. President Yitzhak Herzog heeft tevergeefs geprobeerd te bemiddelen tussen de politieke voor- en tegenstanders van het plan. Vanwege de grote weerstand probeert Netanyahu het plan nu in stappen uit te voeren. Door geleidelijkheid toe te passen, hoopt hij zijn hervorming alsnog door de Knesset te drukken.

Lees ook:
Herzog belooft Biden een oplossing uit de Israëlische justitie-crisis te zoeken

De Israëlische president Yitzhak Herzog was deze week op bezoek in Washington DC, waar hij onder meer het Congres toesprak en in het Witte Huis te gast was. Tegen president Joe Biden zei hij er aan te werken om de crisis in zijn land op te lossen. Sinds begin dit jaar is de Israëlische samenleving tot op het bot verdeeld over de omstreden justitie-hervorming die premier Benjamin Netanyahu wil doorvoeren. Biden is sceptisch over de plannen van Netanyahu.

Categorie: |

Home » Nieuws » Pacemaker geplaatst bij Netanyahu aan vooravond van cruciaal debat over Hooggerechtshof