Peter Sloterdijk waarschuwt voor ‘Joodse paranoia’ rond antisemitisme

wikipedia

De Duitse filosoof Peter Sloterdijk heeft in Oostenrijk gezegd dat de Joden moeten oppassen niet weg te lopen met het opkomende antisemitisme. Daarmee bedoelt hij niet dat de groei van Jodenhaat geen serieus probleem is. Sloterdijk wil er echter voor waarschuwen dat de Joden zichzelf in de voet kunnen schieten door te overdrijven of te zwelgen in het antisemitisme, waarmee ze volgens hem indirect nog meer antisemitisme zouden veroorzaken.

Sloterdijk staat in Duitsland op de eerste plaats in de Cicero-ranglijst en is van de meest invloedrijke Duitstalige intellectuelen van dit jaar. Wat de man zegt, wordt bij onze oosterburen gehoord. Sloterdijk heeft notoir veel te zeggen en snijdt veel onderwerpen aan. Nu spreekt hij ook over antisemitisme in Duitsland, een onderwerp dat ook in Nederland voor beroering zorgt. Onlangs nog stelde de Duitse antisemitisme-coördinator dat met een keppel op straat lopen af te raden is. In zowel Duitsland als Nederland gingen mensen de straat op om met een kippa op te demonstreren.

De opkomst van het antisemitisme, waarover momenteel wordt geklaagd in Duitsland, was en is puur alarmismePeter Sloterdijk, filosoof

Tijdens de zogeheten ‘Pinksterdialoog’ in het Oostenrijkse Schloss Seggau zei Sloterdijk: “De opkomst van het antisemitisme, waarover momenteel wordt geklaagd in Duitsland, was en is puur alarmisme.” Volgens de denker gaat het om ’emoties die niets te maken hebben met het werkelijke risicopotentieel’. Hij gelooft niet in ‘al deze bedreigingen’. De mening van Sloterdijk is wel vaker verkondigd. Als Joden zich bedreigd voelen, horen ze onmiddellijk stemmen, zo klinkt het. Volgens Sloterdijk zouden de Joden het dramatiseren en zou er meer paniek dan antisemitisme zijn. Dit gedachtegoed is vergelijkbaar met dat van Wolfgang Benz, die deze theorie in tegenstelling tot Sloterdijk wetenschappelijk probeert aan te tonen.

Niettemin is het een feit dat het antisemitisme in Duitsland toegenomen is, zo blijkt uit onderzoeken. Ook de komst van een speciale antisemitisme-coördinator en extra metingen aangaande Jodenhaat laten dit zien. Voor Sloterdijk blijft het principe echter overeind dat Joden moeten oppassen zich niet teveel te wentelen in de slachtofferrol en dat ze ‘Joodse paranoia’ moeten voorkomen.

Als de Joden constant over antisemitisme spreken, dan wekken ze dit juist op Peter Sloterdijk, filosoof

In Schloss Seggau riep Sloterdijk ook op tot terughoudendheid. “Als wordt beweerd dat dertig procent van de Duitsers anti-Joods is, heeft dit het karakter van een self-fulfilling prophecy. Ik vertaal dit als volgt: als de Joden constant over antisemitisme spreken, dan wekken ze dit juist op en dan is dat hun eigen schuld. Voor mij klinkt het als een dreigement: hou je mond, anders komen er problemen! Maar het kan ook gewoon Joodse paranoia zijn. Misschien moet ik het niet overdrijven,” aldus de Duitse filosoof.

Categorie:

Home » Nieuws » Peter Sloterdijk waarschuwt voor ‘Joodse paranoia’ rond antisemitisme