Piloten RyanAir: pas op de plaats voor vluchten Israël

Ryanair, EI-DWK, Boeing 737, 8AS, 16237619133, foto: Anna Zvereva_wiki coms, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

De veiligheidssituatie in het Israëlische luchtruim is nog niet goed genoeg om rücksichtslos naar het land te vliegen, zo vinden de piloten van RyanAir. De vliegeniers van de Ierse prijsvechter hebben daarom gezegd dat ze weigeren om naar Israël te vliegen als zij het zelf te onveilig vinden. De directie van RyanAir heeft nog niet gereageerd op het verzoek. Mochten beiden er niet uitkomen, dan kan er een patstelling voor RyanAir-vluchten naar Israël ontstaan.

Het nieuws kwam op woensdag als donderslag bij heldere hemel. Nu veel vliegmaatschappijen hun vluchten op Israël weer hervat hebben en het gevaar in de lucht vanuit Gaza zo goed als verdwenen lijkt, kondigden twee pilotenorganisaties hun voornemens voor RyanAir aan. Ze hebben de directie al eerder gevraagd het bemanningsbeleid te veranderen inzake vluchten naar Israël. Ook eisen ze dat de maatschappij een ‘uitgebreide dagelijkse risicobeoordeling’ invoert. 

Stress

Een dagelijkse beoordeling om boven Israël te vliegen, zou voldoende moeten zijn om af te wegen of een vlucht kan doorgaan. Mogelijk kunnen piloten de vlucht weigeren bij een negatief advies. In dat geval bestaat er wel een kans dat de reis op losse schroeven komt te staan en dat de passagiers gedupeerd zijn. ‘Of een vlucht naar Tel Aviv wordt geaccepteerd, dat is aan de piloten zelf om te beslissen vanwege de situatie in het Midden-Oosten en de daaruit voortvloeiende beperkingen en mentale stress’, zegt de Duitse pilotenorganisatie VC.

Vluchten geschrapt

Het Duitse Vereinigung Cockpit (VC) is een van de twee organisaties die samen optrekken tegen de RyanAir-directie. Deze belangenclub vertegenwoordigt bijna tienduizend piloten, waarvan een aantal voor de Ierse budgetmaatschappij vliegt. Na 7 oktober vorig jaar schrapte RyanAir alle de vluchten naar Israël. De oorlog met Hamas maakte het te onveilig. Een paar maanden geleden keerden de Ieren terug, maar kort daarna stopen ze weer door een conflict over de havengelden in Tel Aviv.

KLM

In juni heeft de Ierse prijsvechter haar vluchten naar Israël opnieuw hervat. Vakantiegangers gaan mondjesmaat naar het land voor zon, zee en strand. Sommige toeristen willen ook kijken in de de kiboetsiem in het zuiden die door Hamas zijn aangevallen. In die zin is er een vorm van ramptoerisme ontstaan. RyanAir vliegt vanaf Charleroi. KLM stopte eind juni met vliegen op Israël en daarom gaan er nu geen Nederlandse maatschappijen naartoe. Tussen Schiphol en Tel Aviv vliegen alleen nog het Israëlische El Al en Arkia.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Achtergrond » Reizen » Piloten RyanAir: pas op de plaats voor vluchten Israël