Antisemitisme in Frankrijk met 73 procent gegroeid

NOS

De cijfers over Jodenhaat blijven in Frankrijk de pan uitstijgen. Het aantal daden dat gericht is tegen de Joodse gemeenschap van het land zijn in de eerste zes maanden van dit jaar met 73 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Niet alleen gaat het over fysieke daden tegen Joden, maar ook over online antisemitisme.

Volgens de Franse inlichtingendienst is het aantal antisemitische daden sinds begin 2024 met 73 procent toegenomen in vergelijking met de eerste zes maanden van 2023. Gemiddeld zijn er sinds het begin van dit jaar maandelijks ongeveer honderd antisemitische daden in Frankrijk geregistreerd. De aanvallen zijn de afgelopen weken toegenomen, met een explosie afgelopen juni waarbij 191 meldingen binnenkwamen.

Het gaat om antisemitisme dat zich vooral uit in gewelddaden, aldus de Franse inlichtingendienst. Vorige maand werden veertien aanvallen geregistreerd, meer dan het dubbele van wat in de eerste vijf maanden van dit jaar werd geregistreerd. Het gaat om alsmaar gewelddadiger aanslagen, waaronder de antisemitische verkrachting van een twaalfjarig meisje in Courbevoie. Vermoedelijk pleegden islamitische leeftijdsgenootjes deze daad.

Online aanvallen zijn eveneens gegroeid. De dienst registreert veertien procent meer digitale antisemitische aanvallen in de eerste zes maanden van 2024 in vergelijking met het eerste half jaar van 2023. In aanloop naar de Europese verkiezingen van 9 juni nam het aantal anti-Joodse aanvallen, zowel fysiek als online, toe. Vervolgens ging dat door tot aan de vervroegde parlementsverkiezingen van zondag.

Het antisemitisme is in Frankrijk net als in andere Europese landen enorm gegroeid na de aanslag van 7 oktober van Hamas op Zuid-Israël, waarbij meer dan twaalfhonderd Israëliërs werden vermoord. Dat in combinatie met racisme tegen de Joodse gemeenschap, dat in de laatste weken werd aangemoedigd door sommige politieke partijen en dankzij het gedrag van hun kandidaten, van wie sommigen al verkozen zijn of zouden kunnen worden. De verwachting is dat zij het antisemitisme in de Nationale Vergadering – het Franse parlement in Parijs – zullen uitdragen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Antisemitisme in Frankrijk met 73 procent gegroeid