Plan voor Joods Werkdorp Slooten wordt weer uit de kast gehaald

hoofdgebouw Slootdorp
joodswerkdorpslootdorp.nl

Het plan om van het voormalige Joods Werkdorp Sloten een bezoekerscentrum te maken, wordt waarschijnlijk weer nieuw leven ingeblazen. De eigenaar van de historische panden, waar in de jaren dertig en veertig Joodse vluchtelingen te werk gesteld waren, wil deze beschikbaar stellen aan de Stichting Joods Werkdorp. Die wil er een museale en educatieve functie aan geven. Tegelijkertijd wil de eigenaar nog steeds een aantal gebouwen neerzetten voor de huisvesting van arbeiders uit Midden- en Oost-Europa.

‘Polen in de achtertuin’
Eigenaar Joep Karel, een vastgoedman die in de kop van Noord-Holland actief is, zal op 23 september zijn plannen aan de omwonenden presenteren. Die waren vooralsnog voor een bezoekerscentrum in de voormalige werkkolonie, maar zouden kritisch staan tegenover ‘Polen in hun achtertuin’. Als het aan Karel ligt, moeten er 280 werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen gehuisvest worden. Dat kan ook, omdat de vraag in de streek naar onderdak voor deze Europeanen toegenomen is. Karel hoopt de buren te overtuigen van zijn plan, waarin het bezoekerscentrum meegenomen is.

Joods werkdorp
De woongebouwen moeten komen aan de achterzijde van het overgebleven hoofdgebouw, zo meldt het Noord-Hollands Dagblad. De opzet doet denken aan vroegere barakken. Daar woonden jonge, veelal Duitse Joden die van 1934 tot 1941 een agrarische of ambachtelijke opleiding volgden. Tegelijkertijd was het ook een werkplaats waar deze Joodse vluchtelingen terecht konden. Het was de bedoeling om zich voor te bereiden op een doorreis naar het Britse mandaatgebied Palestina. Echter, tijdens de Duitse bezetting werden de bewoners van het werkdorp gedeporteerd. Slechts zestig Joden overleefden het.

Samenwerking
Als het project van Karel doorgaat, dan moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Daarvoor is dan de gemeenteraad aan zet. Momenteel lopen er gesprekken tussen de projectontwikkelaar en de Stichting Joods Werkdorp. Voorzitter Ron Bar-El en Karel hebben naar het schijnt vruchtbare gesprekken gehad. Er zijn verschillende ideeen voor het gebruik van de oude panden. Zo zouden er een grand café, een vergaderruimte en kantoorplek voor het personeel kunnen komen. Mogelijk komen Bar-El en Karel tot een juridische samenwerking, maar in dit stadium is dat nog onduidelijk. Karel noemt het ‘niet ondenkbaar’ dat het hoofdgebouw op den duur eigendom wordt van de Stichting.

Nieuw monument
Tegelijkertijd loopt er een actie voor een monument met tweehonderd steentjes. Daarop komen de namen van de mensen die ooit in het werkdorp woonden en na de ontruiming van 1941 zijn vermoord. De steentjes moeten een plek krijgen bij het bestaande monument aan de aan de Nieuwesluizerweg. Momenteel wordt er 10.000 euro ingezameld om het gedenkteken voor elkaar te krijgen. Mensen kunnen voor 25 euro een steen adopteren. Op 20 maart 2020 moet het monument onthuld worden. De actie is op poten gezet door Ina Hoogenbosch en Marieke Roos van het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Lees ook:
Joods werkdorp Wieringermeer bedreigd

Het Joods Werkdorp Slootdorp-Nieuwesluis in de Wieringermeer wordt bedreigd in zijn voortbestaan. Een projectontwikkelaar wil daar zeven gebouwen neerzetten met woonbestemming voor zeker driehonderd Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten, een uitzendbureau en een winkel. 

Laatste bewoner Joods Werkdorp overleden
Chanan Floersheim (94), de laatste nog levende bewoner van het voormalige Joods Werkdorp in Slootdorp is kort voor de kerstdagen overleden. Dat hebben de kinderen van Floersheim aan de stichting Joods Werkdorp Wieringermeer in Slootdorp laten weten.

Categorie:

Home » Nieuws » Plan voor Joods Werkdorp Slooten wordt weer uit de kast gehaald