Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Plan voor themapark in woestijnstad Dimona

Israël heeft het allemaal: archeologische opgravingen, natuurschoon, prachtige musea… Maar een themapark? Nee. Dat niet. Althans nog niet.

Maar nu zijn er plannen om een groot themapark te bouwen dat educatie en plezier combineert, zo meldt de Times of Israel. Het moet komen in Dimona, de stad in het zuiden van de Negev die bekend staat om zijn kernreactor. Het Pla’im Park (‘Park der Wonderen’) is een project van een groep plaatselijke zakenlieden dat wordt begeleidt door rabbijn Yosef Zvi Rimon, uit de nederzetting Alon Shvut op de Westelijke Jordaanoever.

De onroerend goed investeerder Tony Thwaites, die oorspronkelijk uit Engeland komt maar nu in Israël woont, vertelt dat het idee van Rimon kwam, die opmerkte dat zoiets nog niet bestond. Samen deden zij jarenlang onderzoek om het idee te ontwikkelen, spraken met ‘veel mensen’, onder wie ontwerpers van themaparken in Florida. Het park, dat zo’n 242 miljoen euro gaat kosten, is niet opgezet als een winstgevend project.

“Het gaat alleen om educatie,” zegt Thwaites. “Mensen die Israël bezoeken, zien veel geschiedenis en Joodse tragedie; dit legt uit waar Joods-zijn echt om gaat, en dat op een spannende en moderne manier.” Projectleider Lea Malul beschreef het park als een Joods ‘Magisch Koninkrijk’, een verwijzing naar één van de vier Disney World parken in de buurt van Orlando in Florida.

Er zijn zestien grote attracties gepland, waaronder een boottochtje dat over de dagen van de week gaat – waarbij sjabbat een eiland van rust is in het hectische geheel -, een Jacob’s Ladder en een achtbaan die door enorme boeken gaat en de Joden voorstelt als het volk van het boek.

De keuze voor de locatie voor het themapark is gemaakt door de Israëlische overheid, vertelt Thwaites, hoewel nog geen van de overheidsinstellingen die zijn benaderd door de plangroep fondsen voor het project hebben toegezegd. Toch is Thwaites er vrij zeker van dat de noodzakelijke financiering rond zal komen, omdat “er meer dan genoeg organisaties zijn met genoeg geld om dit te doen.”

Thwaites is blij met de locatie: “Dimona past prima in het plan om in het zuiden te bouwen en om infrastructuur en banen naar Dimona te brengen. Stel je voor wat dit zou doen in termen van banen en hotels, dat is iets heel positiefs.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X