Poerim in Vlaanderen onder de radar om aanslagen

Wikipedia

De Joodse koepelorganisatie van Vlaanderen roept Vlaamse Joden op om deze week geen Poerim-feesten op publieke locaties te vieren. Dit uit respect voor de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslagen van afgelopen dinsdag in Brussel. Het is volgens de Belgische rabbijnen mogelijk om Poerim in besloten kring te vieren. Ook roept het Forum der Joodse Organisaties (FJO) op om vredelievende moslims niet te stigmatiseren.

‘Tijdens de Poerim-feestdagen (ook wel het Joodse carnaval genoemd) zal de Joodse gemeenschap – na consultatie met de rabbijnen – dit feest uitsluitend in familiekring vieren. De Joodse gemeenschap vindt het ongepast om tijdens de dagen van nationale rouw zichtbaar en in de publieke ruimte feest te vieren en heeft dan ook anders dan gebruikelijk voor een low profile benadering gekozen’, aldus het bestuur van de Vlaamse FJO in een persbericht.

‘Met de aanslagen wordt opnieuw en op navrante wijze aangetoond dat de Joodse gemeenschap weliswaar veelal als eerste het slachtoffer van terrorisme wordt, maar dat het doorgaans niet bij het doden van Joden blijft’, aldus de FJO. De organisatie roept alle mensen van goede wil op om een vuist te maken tegen het terrorisme, maar ook om vredelievende moslims in België niet op grond van de afschuwelijke gebeurtenissen te criminaliseren of stigmatiseren.

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Poerim in Vlaanderen onder de radar om aanslagen