Pro-Joodse demo Antwerpen massaal bezocht

Een demonstratie tegen antisemitisme en voor veilig Joodse leven in België is op zondag massaal bezocht. De manifestatie vond plaats op het Antwerpse Mediaplein, waar zich de redacties van De Persgroep (DPG) bevinden. De manifestatie was georganiseerd door het eerder opgerichte Joods Informatie en Documentatiecentrum (JID), een stichting die opkomt voor de Joden maar ook de juiste informatie over hen wil verspreiden.
“Het is beangstigend wat wij vandaag meemaken,” zei voorzitter Jonath Weinberger van JID tegen Het Nieuwsblad. “De disproportionele verwijten die Joden vandaag in ons land krijgen, zijn beangstigend. Wij voelen ons niet langer veilig op straat. Het kan niet dat een volk zich zo voelt in een democratisch land als België. Met JID willen we die wildgroei aan antisemitisme bestrijden.” Naast Weinberger was ook de bekende Belgische Sjoa-overlevende barones Shluzny bij de demonstratie.
Kotek actief
Een van de initiatiefnemers van het JID en de manifestatie is Michel Kotek, een Joodse Nederlander die sinds enkele jaren in Antwerpen woont. “Wij krijgen berichten van Joodse studenten die worden buitengesloten op de universiteiten waar ze naartoe gaan. Volwassenen worden op hun werk beschuldigd van kindermoord. En ondertussen kijkt de samenleving de andere kant op,” zegt Kotek tegen de krant. Antisemitisme is een spook dat telkens terugkeer, maar dan in een andere vorm. “De nieuwste vorm van antisemitisme is antizionisme.”
Kotek stelde tegenover Het Nieuwsblad dat Vlaamse en Franstalige journalisten en politici het Palestijns-Israëlisch conflict naar België importeren. “Israël wordt beschuldigd van genocide en apartheid. Maar waar is de verontwaardiging over de vele doden in Congo, Jemen of Syrië? Er wordt een dubbele moraal gehanteerd.” Het JID komt met een tienpuntenplan waarmee Jodenhaat in België bestreden kan worden.
Kleding beklad
Voor VRT Nieuws somde Kotek de problemen van alledag op die Joden in België ondervinden. “De kleding van kinderen wordt in de klas beklad met een hakenkruis, scholieren voelen zich buitengesloten of Joodse studenten durven niet meer op de campus te komen.” Kotek: “Er is een conflict dat geïmporteerd wordt door politici en door media en daardoor voelen we ons op alle mogelijke manieren angstig. Er zijn mensen die vandaag niet komen, omdat ze zoveel angst hebben om samen te demonstreren. Ik denk dat dat al voldoende zegt.”
Kotek zei tegen de VRT dat meningsverschillen moeten kunnen bestaan. “Wij leven in België, een land met plaats voor vele verschillende identiteiten en minderheidsgroepen. Ook al verschillen onze meningen, we passen ons aan en hebben respect voor de andere in de samenleving. Datzelfde respect verwachten we echter ook van die andere naar ons toe. Wij streven naar vrede en harmonie.”
Politiek aan zet
Er kwamen honderden mensen op de demonstratie in Antwerpen af, zowel Joden als niet-Joden. Rechtse politici waren eveneens aanwezig. Onder hen waren federaal parlementslid Michael Freilich (N-VA), Europarlementariër Assita Kanko (N-VA), partijvoorzitter Tom Ongena (Open VLD), de Antwerpse ex-schepen Claude Marinower (Open Vld) en het Antwerpse raadslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang). Verder waren er een paar Iraniërs die solidariteit toonden voor de Joden en pleitten voor verzoening tussen het Iraanse en het Israëlische volk.
Bij elkaar genomen kwamen er een kleine vijfhonderd mensen op deze bijeenkomst af. Ze vroegen alle politieke partijen in België rekening te houden met het groeiende antisemitisme in de samenleving en daar tegen te strijden. Het liefst wordt het apart opgenomen in een regeerakkoord. Komende zondag zijn er federale en deelstatelijke verkiezingen in het land, waarna wederom een moeizame formatie wordt verwacht. In Nederland zijn reeds maatregelen tegen antisemitisme in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB aangekondigd.

Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren