Pro-Palestijnse demo in Utrecht afgebroken om coronaregels, honderd mensen opgepakt

Twitter

Een pro-Palestijnse demonstratie in Utrecht is door de politie vroegtijdig afgebroken. De circa vijfhonderd demonstranten op het Jaarbeursplein hielden zich namelijk niet aan de afstandsregels inzake corona. Vooraf waren hier wel duidelijke afspraken over gemaakt. Ook was het maximale aantal van vijfhonderd bereikt, aldus de gemeente, waardoor mensen werden opgeroepen weg te blijven. De demo wordt nu clandestien voortgezet in andere delen van de stad. Daarbij werden honderd mensen gearresteerd. Aankomende zondag staat er ook een pro-Palestijnse demonstratie gepland op de Dam in Amsterdam. De vraag is of de politie in de hoofdstad net zo adequaat zal handhaven als in de Domstad.

Tegen het einde van de middag stroomden de demonstranten toe op het Jaarbeursplein, waar de actie tegen Israël rond vijf uur begon. Algauw werd duidelijk dat velen zich niet aan de coronaregels hielden. Toen het maximum van vijfhonderd was bereikt, werd door de politie opgeroepen om niet meer te komen. Omdat mensen zich niet aan de regels hielden, blies de gemeente de demonstratie af. Rond half zeven ‘s avonds maakten dienders samen met de bereden politie een eind aan de manifestatie. Op wat schermutselingen na is dat zonder problemen verlopen. De meesten gingen de nabijgelegen wijk Lombok en in het centrum in om verder te demonstreren. Dat tolereerde de politie niet. Zeker honderd mensen werden opgepakt. Een demonstrant werd aangehouden omdat hij agenten met stenen bekogelde.

Deze week waren er ook demonstraties in Den Haag en Rotterdam, waarbij het niet zo nauw werd genomen met de coronaregels. In de Hofstad liep de bijeenkomst uit de hand toen opgefokte demonstranten de Johan de Wittlaan overstaken om bij de daar aan gelegen Israëlische ambassade te komen. Zondag staat er een grote pro-Palestijnse demonstratie op de Dam in Amsterdam gepland. Bij eerdere demonstraties op de Dam kwam het tot gevechten tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse activisten. Ook werd er vorig jaar bij een manifestatie van Black Lives Matter niet gehandhaafd op de coronregels. De vraag is wat er zondag zal gebeuren.

Lees ook:
Demonstranten voor en tegen Israël bij ambassade in Den Haag

Het is de laatste dagen druk rond de Israëlische ambassade in Den Haag. Waar donderdag anti-Israëlische demonstranten voor de deur actie voerden en een enkele pro-Israëlische demonstrant achterna renden, was het vrijdag de beurt aan de pro-Israëlische activisten van Christenen voor Israël (CvI). Zij hadden opperrabbijn Binyomin Jacobs meegenomen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Pro-Palestijnse demo in Utrecht afgebroken om coronaregels, honderd mensen opgepakt