Europese leiders uiten zich over conflict Israël-Hamas, Rutte: ‘staakt-het-vuren’

Vlag Israël in Wenen (Twitter)

Mark Rutte en andere Europese regeringsleiders spreken zich uit over het conflict tussen Israël en Hamas, dat deze week oplaaide na hevige rellen in Jeruzalem. De VVD-premier roept op tot een wapenstilstand tussen beide partijen. Hij steunt het Israëlische recht op zelfverdediging en veroordeelt Hamas. De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) is solidair met Israël en laat de Israëlische vlag wapperen op het Kanzleramt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt zich juist zorgen over antisemitische uitingen en geweld tijdens pro-Hamasdemonstraties in Duitse steden.

Rutte
‘Ik ben zeer bezorgd over het aanhoudende geweld in Israël en Gaza’, twittert Rutte. ‘Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit’. De VVD’er vindt dat dat de wapens moeten zwijgen en stelt at de strijdende partijen met elkaar in gesprek moeten gaan, zoals de Europese Unie wil. ‘Er moet alles aan gedaan worden om burgerslachtoffers te voorkomen’. Rutte veroordeelt de raketaanvallen van Hamas op Israël niet.

Kurz
De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) uit zich op Twitter solidair met Israël. ‘Vandaag werd de Israëlische vlag op het dak van de bondskanselarij gehesen als teken van solidariteit met #Israel. De terreuraanslagen op Israël moeten ten sterkste worden veroordeeld! Samen staan ​​we aan de zijde van Israël’, aldus de regeringsleider op Twitter. Hij postte daarbij een foto van de Israëlische vlag die op het dak van zijn kantoor in de Hofburg in Wenen naast die van Oostenrijk en de EU wappert. Eerder schreef Kurz: ‘Ik veroordeel de raketaanvallen op #Israël vanuit de Gazastrook in de sterkst mogelijke bewoordingen. Israël heeft het recht om zich ertegen te verdedigen’.

Merkel
Ook Duitsland veroordeelt de raketten van Hamas op Israël. “Het zijn terreuraanslagen,” zei een woordvoerder namens bondskanselier Angela Merkel (CDU). “Niets rechtvaardigt zo’n terreur.” Het rakettenvuur moet ‘onmiddellijk stoppen’, vinden de Duitsers. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de veiligheid van Israël van het grootste belang is voor Duitsland. “Het doel is om het geweld zo snel mogelijk te beëindigen”, benadrukt hij. “Hiervoor is het noodzakelijk dat het raketvuur op Israël onmiddellijk wordt gestopt.” Merkel zelf sprak haar zorgen uit over de antisemitische uitingen tijdens anti-Israëlische demonstraties en het geweld tegen synagogen, en andere Joodse doelen, in Duitsland.

Johnson en Macron
Door Londen en Parijs wordt nog niet echt een kant gekozen in het conflict. ‘Ik dring er bij Israël en de Palestijnen op aan een stap terug te doen’, schrijft de Britse premier Boris Johnson (Cons.) Hij vraagt beide partijen zich terughoudend op te stellen. ‘Het Verenigd Koninkrijk maakt zich grote zorgen over het toenemende geweld en het toenemende aantal burgerslachtoffers, en we willen dat de spanningen dringend de-escaleren’. Ook de Franse president Emmanuel Macron roept de strijdende partijen op de strijd te staken. Hij heeft met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gesproken en sprak ook met de Palestijnse president Mahmud Abbas, zij het dat die weinig invloed heeft op terreurbeweging Hamas.

Belgen
In België heeft de regering deze week geworsteld met een standpunt. In de brede coalitieregering Vivaldi is er verdeeldheid tussen linkse en rechtse partijen geweest over de te volgen strategie. De linkse coalitiepartijen wilden dat België Israël zou veroordelen. Dat gebeurde uiteindelijk niet. “We moeten de diplomatie gebruiken, maar met 27 landen, met de EU, is het altijd moeilijk om één standpunt te hebben. Dus een samenhangende aanpak van de discussie is nodig,” verklaarde minister Sophie Wilmès (MR) van Buitenlandse Zaken uiteindelijk. “Ik hoor mensen vragen om sancties. Maar wij zijn niet de eersten die dat moeten doen, we moeten eerst de dialoog op gang brengen, eerst een staakt-het-vuren afdwingen.”

Lees meer:
Belgische regering worstelt met standpunt over opgelaaid conflict Israël en Hamas
Binnen de Belgische regering is onenigheid ontstaan over een in te nemen standpunt over het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas. De linkse coalitiepartijen Groen, Ecolo, Vooruit en de PS hebben tevergeefs druk uitgeoefend op de andere regeringspartijen om Israël te veroordelen en aan te pakken. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zelf van Joodse komaf, was niet van plan om met een stevig standpunt te komen, zo bleek.


Categorie:

Home » Nieuws » Europese leiders uiten zich over conflict Israël-Hamas, Rutte: ‘staakt-het-vuren’