Verzet tegen stedenband Amsterdam-Tel Aviv-Ramallah

Stopera erfpacht
Panoramio (dv)

De voorgenomen Amsterdamse stedenband met Tel Aviv kan rekenen op veel weerstand vanuit pro-Palestijnse organisaties in de polder. Zij zijn tegen de plannen, die al sinds vorig jaar op stapel staan. Het college van D66, VVD en SP sprak eerder nog af dat er ook een samenwerkingsverband komt met de stad Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Dit op aandringen van de SP, die het niet aan haar achterban kan verkopen een stedenband met alleen Tel Aviv aan te gaan. Vorig jaar nog zei SP-leider Laurens Ivens zeer kritisch te staan tegenover een dergelijke band.

Van der Laan is voorstander
Burgemeester Eberhard van der Laan is een warm voorstander van de voorgenomen stedenband met Tel Aviv. In zijn tweewekelijkse column in Metro haalde hij deze nog aan. ‘In de voorbereiding leerde ik de ambassadeur van Israël en de vertegenwoordiger van de Palestijnse gebieden kennen. Beiden zijn heel enthousiast omdat we elkaar verder kunnen helpen, op economisch maar ook op maatschappelijk gebied. Tel Aviv is na Silicon Valley dé start-up stad. En Ramallah is net als Amsterdam een stad met een diverse bevolking en veel ICT-experts’

Volgens Van der Laan is het juist goed om een dergelijke samenwerking aan te gaan met beide steden, onder meer om zo meer openheid te bevorderen. Maar dat deert de pro-Palestijnse actiegroepen in Nederland niet. Zij vinden dat de gemeente Amsterdam het ‘apartheidsregime’ van Israël jegens de Palestijnen zou legitimeren. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat Amsterdam in zee gaat met een stad in een land dat stelselmatig mensenrechten schendt”, aldus voorzitter Benji de Levie, van de Stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (DocP). Hij is ook één van de organisatoren van de demonstratie. Hij en andere clubs, zoals Youth for Palestine en Studenten voor rechtvaardigheid Palestina, eisen een open debat en een referendum onder de bevolking.

GroenLinks tegen
Zover is het nog lang niet, want eerst moet de gemeenteraad nog één maal vergaderen over de voorgenomen stedenband. In de raad lijken de pro-Palestijnse groeperingen alleen oppositiepartij GroenLinks achter zich te hebben. Voorman Rutger Groot-Wassink deelt hun kritiek. “Dit plan is absurd”, zegt hij over de stedenband met Tel Aviv. “Dit gaat voorbij aan alles wat daar gebeurt en druist in tegen de tolerante stad die Amsterdam is, waar we mensenrechten hoog in het vaandel hebben”. Hij roept coalitiepartijen D66 en de SP op om tegen te stemmen, maar de SP heeft al laten weten ‘schoorvoetend’ akkoord te gaan vanwege het toevoegen van Ramallah.

Van der Laan is klaar voor het debat van donderdagavond. Hij stelt dat Amsterdammers zich van oudsher verbonden voelen met zowel het Joodse volk als met het lot van de Palestijnen. Over mensenrechten in Israël en de Palestijnse gebieden zegt de burgervader het volgende: ‘We houden doorgaans de inwoners en bestuurders van bevriende steden als Beijing, Mumbai en San Francisco niet verantwoordelijk voor het beleid van China, India en Amerika, en dat geldt hier evenmin.’ Hij hoopt Israël en de Palestijnse gebieden later dit jaar te bezoeken.

Het idee voor de stedenband met Tel Aviv komt van de CDA-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad [bl].

Categorie:

Home » Nieuws » Verzet tegen stedenband Amsterdam-Tel Aviv-Ramallah