Proefschrift over teruggave Joodse gelden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een nieuw proefschrift kijkt terug op de onderhandelingen over de Joodse oorlogstegoeden en concludeert dat de regering destijds van harte heeft meegewerkt, maar de banken en de beurs niet. De historicus Christiaan Ruppert promoveerde gisteren, 14 juni, aan de Vrije Universiteit op dit onderwerp.

De banken en de beurs werken pas mee als er vanuit de Verenigde Staten wordt gedreigd met een boycot. Tot op heden kijken deze onderhandelingspartners met gemengde gevoelens terug op deze periode. De onderhandelingen met de overheid en de verzekeraars lopen veel soepeler. Toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm kijkt tevreden terug op het verloop en de resultaten. In 2000 is er uiteindelijk een overeenkomst. Behalve financiële genoegdoening ontvangt de Joodse gemeenschap spijtbetuigingen. Hierdoor kan de stichting Maror 764 miljoen gulden uitkeren aan de Joodse gemeenschap.

Het proefschrift van Ruppert, ‘Eindelijk ‘restitutie’. De totstandkoming van Nederlandse akkoorden over Joodse oorlogstegoeden (1997-2000), is in een handelseditie verschenen bij de VU University Press.

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Proefschrift over teruggave Joodse gelden