PSV-fans niet welkom bij kraker tegen Ajax om anti-Joodse spreekkoren

PSV antisemitisch
pinterest

Bij de eerstvolgende kraker tussen Ajax en PSV mogen de fans van de Eindhovense club niet de Johan Cruijff ArenA in omdat het risico op antisemitische spreekkoren te groot is. Tijdens de strijd om de Johan Cruijff-schaal, op 30 juli, tussen beide clubs in Amsterdam was het namelijk weer raak. Voor de Amsterdamse driehoek van burgemeester, justitie en politie is de maat vol. Het heeft hen doen besluiten dat PSV’ers voorlopig niet meer welkom zijn in het Ajax-stadion. De beslissing is een gebaar naar Joods Nederland, waar al langer ergernis bestaat over de antisemitische liederen.

De volgende wedstrijd tussen beide clubs in Amsterdam is op 6 november in de Eredivisie. ‘Ondanks herhaalde waarschuwingen tijdens de wedstrijd zijn er opnieuw door een grote groep PSV supporters massaal en langdurig (antisemitische) spreekkoren, kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen en (strafbare) beledigingen aan het adres van een aantal Ajax-spelers ten gehore gebracht’, schrijft Femke Halsema (GroenLinks), burgemeester van de hoofdstad. Ook moest de Mobiele Eenheid ingrijpen en werden er vernielingen aangericht.

Gedurende de match om de Johan Cruijff-schaal werden Ajax-spelers Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren verbaal door PSV-hooligans belaagd. Zo werd er gezongen: ‘Steven Bergwijn vieze vuile kankerjood ga maar lekker dood!’. Ook het bekende ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas!’ en de leus ‘Alle Joden moeten dood’ kwamen voorbij. Voor Halsema is dit niet acceptabel. Vorig jaar waren de antisemitische leuzen eveneens te horen. Toen heeft de Amsterdamse driehoek na twee wedstrijden brieven met waarschuwingen naar PSV gestuurd. Dat was tevergeefs, want de clubleiding heeft haar harde kern van supporters niet in de hand.

“Ik dacht nog: was ik weer de enige die de spreekkoren hoorde bij die wedstrijd? Nee dus,” zegt sportjournalist en Jonet-columnist Frits Barend. “Eindelijk een burgemeester die ze ook heeft gehoord en het aandurft de grens te trekken, waarmee Femke Halsema eens te meer toont dat ze een kosjere burgermoeder is als het erop aankomt. Tegelijk is het dieptreurig dat die walgelijke spreekkoren al ruim veertig jaar stadions teisteren als Ajax op bezoek komt, overigens ook tot ergernis van directies en bestuurders van PSV en Feyenoord, weet ik uit ervaring.”

De maatregel van Halsema en co. is tijdelijk: na de wedstrijd van 6 november wordt geëvalueerd en bekeken of er in de toekomst alsnog PSV-fans bij mogen zijn in Amsterdam. Los daarvan is het probleem van antisemitisme in het voetbal nog niet voorbij. Ajax-hooligans gebruiken ‘Joden’ als geuzennaam, iets waar veel Joden zich ongemakkelijk bij voelen. De hooligans van andere clubs schelden er antisemitisch op los. Geen van beiden lijkt voor reden vatbaar. Rechtszaken, stadionverboden en (ludieke) acties hielpen vooralsnog weinig. Antisemitisme rond de velden -in en buiten Nederland – is en blijft daarom een hardnekkig probleem.

Lees ook:
Opnieuw beledigende afbeelding van Steven Berghuis, nu in Antwerpen

De binnenstad van Antwerpen blijkt vol te hangen met stickers waarop voetballer Steven Berghuis is afgebeeld als orthodoxe Jood. Het Belgische kamerlid Michael Freilich zag de afbeeldingen hangen en vroeg op Twitter of iemand meer wist. In eerste instantie dacht hij aan een misplaatste grap, of een actie tegen de Joodse gemeenschap.

Categorie: |

Home » Nieuws » PSV-fans niet welkom bij kraker tegen Ajax om anti-Joodse spreekkoren