PVV stelt Kamervragen over Nederlandse financiering van B’Tselem

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De PVV in de Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken en minister Sigrid Kaag (D66) van Ontwikkelingssamenwerking over de vermeende Nederlandse financiering van ngo B’Tselem. De Israëlische mensenrechtenorganisatie kreeg vermoedelijk opdracht om een rapport te schrijven dat kritisch zou zijn op de Israëlische rechtelijke macht, zo meldde de Israëlische krant Jerusalem Post deze week. Tweede Kamerleden Raymond de Roon, Gidi Markuszomer en Danai van Weerdenburg (allen PVV) klommen in de pen en dienden vragen in bij de ministers over het nieuws. Nederland zou 176.000 euro aan B’Tselem hebben betaald.

‘Appraisal document’
De Kamerleden willen weten of de ministers bekend is met het rapport ‘van het omstreden B’Tselem’ en of ze weten of Nederland dit ook heeft bekostigd. ‘Klopt het dat het doel en de conclusies uit het rapport van B’Tselem vooraf zijn vastgesteld dan wel gestuurd zijn door het ministerie van Buitenlandse Zaken? Zo ja, hoe is dat precies gebeurd?’ vragen de drie PVV’ers aan Blok en Kaag. Ook willen ze achterhalen of er vergelijkbare Nederlandse financieringen naar onderzoeken over de Palestijnse rechtspraak zijn. Nog een van de PVV-vragen: ‘Heeft u ervan kennisgenomen dat in het “appraisal document” voor de toekenning van de subsidie aan B’Tselem wordt gerept over een “politiek klimaat gedomineerd door rechtse politici en sterke invloed van de nederzettingen-beweging”? Waarom worden dergelijke kwalificaties bij een beoordeling nodig geacht? Bent u van mening dat dit relevante gezichtspunten zijn voor het toekennen van subsidie? Zo ja, waarom?’

‘Politiek activisme’
Het drietal benadrukt dat Israël de enige democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten is en vindt dat er sprake is van politiek activisme door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Deelt u de mening dat dergelijk politiek activisme gericht tegen Israël en het ondermijnen van de onafhankelijke rechtspraak in Israël door de Nederlandse overheid ongewenst is? Bent u van plan een einde te maken aan dergelijke praktijken? Zo nee, waarom niet?’ aldus de PVV-Kamerleden. Verder vinden ze dat Nederland ‘met deze financiering de onafhankelijke rechtspraak in een verdragsstaat ondermijnt’. Ze willen ook weten hoeveel de financiering van dit rapport exact heeft gekost. Volgens de Jerusalem Post zou er 176.000 euro voor het onderzoek van B’Tselem zijn betaald.

Bevindingen krant
Volgens de Jerusalem Post is het rapport vijandig tegenover het Hooggerechtshof, dat binnen het Israëlische staatsbestel volledig onafhankelijk opereert. Door deze inhoud zou Nederland indirect stelling nemen tegen deze instelling, en in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De krant heeft het rapport en een document in handen waarin de details van de afspraken met Den Haag staan. In het document zou de Nederlandse overheid stellen dat ‘de ontwikkelingen in Israël op het gebied van mensenrechten, vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting allemaal onder druk staan’. De inhoud van het rapport zou volgens de bevindingen van de krant goed aansluiten op de Nederlandse wens om ‘spelers te veranderen’.

Ontwikkelingsprojecten
De 176.000 euro aan Nederlands belastinggeld zou zijn bedoeld om een rapport te krijgen dat het Israëlische Hooggerechtshof in een kwaad daglicht zou zetten voor wat bouwactiviteiten op de West Bank betreft. Nederland heeft in de afgelopen jaren een aantal ontwikkelingsprojecten met Palestijnen letterlijk zien sneuvelen omdat die volgens Israël niet voldeden aan de juridische bouwregels. In het document dat in handen is van de Jerusalem Post, zou staan dat het rapport van B’Tselem een ‘test casus’ zou zijn in het beschrijven van wat er op de West Bank mis gaat. Ook zou in het rapport staan dat het Israëlische publiek door de onrust in het Midden-Oosten ‘de bezetting’ zou zijn gaan zien als ‘een noodzakelijk kwaad’.

Rechts-ruk
Tevens zou Nederland in het akkoord met B’Tselem hebben opgeschreven dat het signaleert dat de Israëlische politiek een ruk naar rechts heeft gemaakt. De politiek van Israël wordt ‘gedomineerd door rechtse politici die op handen zijn van het pro-kolonistenkamp’, aldus het document volgens de krant. Het bedrag voor B’Tselem is volgens de Israëlische ngo Monitor gestort via het kantoor van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah. Nederland heeft daar een vertegenwoordiging die spreekt met de Palestijnse Autoriteit (PA) van president Mahmoud Abbas. Volgens Monitor staat de Nederlandse financiering van een rapport dat kritisch is over de Israëlische juridische branche in lijn met eerdere financiering uit Noord-West Europa. Zo stortten Noorwegen en Groot-Brittannië in het verleden al geld aan partijen om dergelijke rapporten te maken.

Categorie:

Home » Nieuws » PVV stelt Kamervragen over Nederlandse financiering van B’Tselem