Amsterdamse collegepartijen dienen moties in tegen antisemitisme

Raadsleden
(v.l.n.r. Vroege, Hammelburg, Ernsting, Mbarki, foto: WA)

De PvdA, D66 en GroenLinks hebben in de Amsterdamse gemeenteraad moties ingediend die antisemitisme en discriminatie moeten tegengaan. Het gaat om drie voorstellen. Zo willen de partijen dat Holocaust-educatie op Amsterdamse scholen beter wordt ondersteund en dat de driehoek (gemeente, politiek en Justitie) in de hoofdstad meer gaat inzetten op het vervolgen van antisemitisme en discriminatie. Verder wil D66 dat het Amsterdamse college onderzoek gaat doen naar de herkomst en omvang van discriminatie en antisemitisme in de stad. De voorstellen werden donderdag ingebracht in de raad en worden binnenkort in stemming gebracht. De PvdA, D66 en GroenLinks zitten in het college en hebben samen een meerderheid in de raad.

Hulp bij antisemitisme in de klas
De eerste motie gaat over onderwijs. De PvdA, D66 en Groenlinks constateren dat het voor veel Amsterdamse docenten erg moeilijk is om het in de klas over de Sjoa te hebben. Zo hebben vier op de tien leraren in het voortgezet onderwijs wel eens te maken gehad met antisemitisme tijdens lessen over de Holocaust. In de meeste gevallen is de Jodenhaat gerelateerd aan het conflict in het Midden-Oosten, rivaliteit tussen voetbalclubs of Holocaustontkenning. Het laatste heeft mogelijk te maken met de vele complottheorieën die te ronde doen op internet, waar jongeren veelvuldig actief zijn. De drie partijen willen dat Amsterdamse docenten hulp krijgen bij het geven van Holocaust-educatie. Op die manier zouden ze hun angsten en taboes rond de Sjoa in de klas moeten overwinnen. Er zijn elders in Nederland goede methoden ontwikkeld om antisemitisme tijdens lessen over de Holocaust tegen te gaan. Die zouden moeten worden overgenomen.

Niet specifiek voor Joden
Daarnaast vinden de drie collegepartijen dat de Amsterdamse driehoek (Justitie, politie en gemeente) vaker en harder moet optreden tegen discriminatie en antisemitisme. In deze motie halen de partijen het meest recente Europese onderzoek onder Joden aan, waaruit blijkt dat de Jodenhaat op het continent behoorlijk is toegenomen. Ook constateren de drie dat discriminatie tegen moslims en mensen uit de Afro-Caribische gemeenschap is gegroeid. Ze vinden daarom dat de driehoek en het Rijk er een tandje bij mogen doen voor wat discriminatie en antisemitisme betreft. Zo moet de pakkans worden verhoogd. De motie is er niet specifiek voor Joden. Amsterdam moet alles in staat stellen ‘om de veiligheid van iedere Amsterdammer te garanderen, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, afkomst, huidskleur, geslacht, seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie, geslachtskenmerken of handicap’, zo luidt het.

Extra onderzoek
Tot slot diende het D66-raadslid Jan-Bert Vroege zelf nog een voorstel in. Hij stelt dat het gemeentelijke onderzoeksbureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) sinds 2011 geen onderzoek meer heeft gedaan naar antisemitisme en discriminatie, en de maatschappelijke impact daarvan. Zodoende roept Vroege het college op om weer onderzoek te laten doen naar deze thema’s, zodat duidelijk kan worden welke invloed die hebben op de stad Amsterdam. Het is momenteel moeilijk om de juiste maatregelen te nemen, schrijft de D66’er. Meten is weten, vindt hij. Vroege roept het college van burgemeester en wethouders op om een plan te ontwikkelen voor het kwalitatief en kwantitatief onderzoeken van antisemitisme, en discriminatie. Het plan moet voor 1 juli aan de raad gepresenteerd worden.

Stemming
De moties worden in de volgende raadsvergadering van 13 maart ter stemming gebracht. Omdat de PvdA, D66 en Groenlinks samen in het college zitten, en een meerderheid hebben, wordt verwacht dat de eerste twee moties het zullen halen. De derde motie is alleen door raadslid Vroege van D66 ingediend. Hij zal zelf moeten lobbyen om andere fracties aan zijn kant te krijgen. De drie partijen zijn alle ondertekenaars van het Joods Akkoord (JA), dat vorig jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen gesloten werd. In het JA beloven de ondertekenaars zich te zullen inzetten tegen Jodenhaat in Amsterdam. Vrijwel alle partijen ondertekenden het akkoord. BIJ1 van Sylvana Simons en de politieke beweging DENK ontbraken. Zij zijn het oneens met de internationale antisemitisme-definitie die in het JA wordt gehanteerd. Het Joods Akkoord is inmiddels omarmd door burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en het linkse college.

Categorie:

Home » Nieuws » Amsterdamse collegepartijen dienen moties in tegen antisemitisme