Bouw van Namenwand weer met maanden vertraagd

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De aanleg van het Namenmonument op het Weesperplantsoen aan de Amsterdamse Weesperstraat is wederom met maanden vertraagd. Bezwaarmakers uit de omgeving stappen namelijk naar de voorzieningenrechter om de benodigde bomenkap tegen te houden. Eerder waren al hun bezwaren al door een speciale bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam ongegrond verklaard. Van die commissie mag de Namenwand er komen. Omdat de gemeente op 1 maart wilde beginnen met het rooien van de bomen, dient op maandag 25 februari een rechtszaak bij de Amsterdamse rechtbank. Het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) roept al haar medestanders op om naar de rechtbank te komen. De zitting is dan om half drie ‘s middags aan de Parnassusweg 220, ingang Fred Roeskestraat.

‘Een klemmend beroep’
Vooraf werd door NAC-voorzitter Jacques Grishaver echter niet gevreesd voor een gang naar de voorzieningenrechter. “De uitspraak van de commissie is naar mijn mening juridisch goed onderbouwd en veertig pagina’s lang. De commissie heeft de bezwaren ook afgewogen tegen het belang van het monument, dat zo groot is. Al helemaal in deze tijd waarin wij leven,” aldus Grishaver op 27 november 2018 tegen Jonet.nl. Destijds riep hij iedereen op om het gezonde verstand te gebruiken. De bezwaarschriftencommissie is lang aan de gang geweest en heeft alles afgewogen, zo ook de gemeenteraad als de welstandscommissie, aldus Grishaver. “We doen een klemmend beroep aan iedereen om deze uitkomst van vandaag te accepteren, om over de bezwaren heen te stappen en het monument te omarmen.”

Modder gooien
De bezwaarmakers weigerden echter om naar de oproep van Grishaver te luisteren. Zij liggen ook in conflict met het NAC. Deze strijd ontstond in de loop van 2018. Het begon in het voorjaar tijdens een tumultueuze hoorzitting in van de commissie. Na jaren van getouwtrek had de gemeente Amsterdam eindelijk besloten dat het monument, waarop de ruim 103.000 namen van de in de jaren ’40’45 vermoorde Nederlandse Joden, Sinti en Roma komen te staan, op het plantsoen aan de Weesperstraat mag komen. De bezwaarmakers benadrukten tijdens de zitting dat er onvoldoende overleg met hen was geweest en voorzitter Jacques Grishaver van het NAC trok van leer ‘omdat het monument er al lang had moeten zijn’. Na de zomer van 2018 ontstond er een periode van moddergooien tussen de bezwaarmakers en het NAC.

Voortslepend proces
Inmiddels sleept het project ‘Namenwand’ zich al meer dan twaalf jaar voort. Na jaren van steggelen en debatteren presenteerde het NAC de tennisvelden achter het Amsterdamse Wertheimpark als locatie voor het monument, maar het Comité had niet gerekend op grootschalige weerstand uit die buurt. Daarom werd van deze plek afgezien en op voorzet van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gekeken naar andere locaties in Amsterdam. Er waren zestien plekken in beeld, waaronder de huidige locatie ‘het Weesperplantsoen’. Uiteindelijk werd daarvoor gekozen en ging de gemeenteraad in 2018 akkoord.  Architect Daniel Libeskind paste zijn ontwerp aan. Toch waren ook hier bezwaren van omwonenden. Zij vinden niet alleen dat de bomen moeten blijven staan, maar zijn ook van mening dat het monument massatoerisme zal aantrekken en dat het dan gedaan zal zijn met de relatieve rust die dit stukje binnenstad thans nog kent.

Categorie:

Home » Nieuws » Bouw van Namenwand weer met maanden vertraagd