Wie wint de Sjoel West wisselbeker?

Sjoel West
Sjoel West

Sjoel West in de Amsterdamse wijk De Baarsjes reikt een speciale wisselbeker uit aan de man die op vrijdag voor minjan zorgt, het minimaal vereiste aantal mannen dat nodig is voor een gebedsdienst. Alleen met een minimale groep van tien mannen kan de Tora ook echt gelezen worden. De wisselbeker is een witte mok met het blauwe logo van Sjoel West erop. Verder is de gabbai van de synagoge onlangs overleden. ‘Op voorbeeldige wijze leidde hij de sjoeldienst in goede banen, zowel op Sjabbat als tijdens de Hoge Feestdagen’, aldus de sjoelcommissie van Sjoel West in de nieuwsbrief.

‘Deze week maken we er echt werk van om het minjan compleet te krijgen’, aldus het bestuur van de kleine synagoge, want de afgelopen paar keer had Sjoel West namelijk net geen minjan. ‘Dat deed niet echt afbreuk aan de diensten — alle aanwezigen deden mee en leverden een bijdrage door een stukje voor te lezen uit de Dasberg, in het Hebreeuws dan wel in het Nederlands—maar enough is enough: de Tora moet nu echt weer eens uit de kast! Een team vrijwilligers, bestaande uit leden van de Actieve Kern, gaat iedereen opbellen. Net zoals Bloeme Evers z”l dat deed ten tijde van gabbai Yousuf Somekh z”l.’ De man die aanstaande zaterdag het minjan compleet maakt, krijgt de eer om z’n koffie of thee te drinken uit de de Sjoel West wisselbeker. Aanvang van de dienst van aankomende zaterdag is om tien uur ‘s ochtends.

Gabbai overleden
Op 3 januari overleed Yousuf Somekh. ‘Meer dan 12,5 jaar was hij de gabbe waar elke sjoel van droomt. Op voorbeeldige wijze leidde hij de sjoeldienst in goede banen, zowel op Sjabbat als tijdens de Hoge Feestdagen. Bij de Alia (het oproepen voor het lezen uit de Tora), kende hij de Joodse namen van alle Sjoel Westers uit z’n hoofd en hield daarvan nauwkeurig een lijst bij. Hij gaf op een zeer professionele wijze sturing aan de Baäl Koree—subtiel, zonder ooit ook maar een spoor van ongenoegen te vertonen’.

Yousuf Moshi Yousuf Somekh werd geboren op 27 maart 1931 te Bagdad, Irak. Hij werd onlangs begraven op de Sefardisch Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Hij mengde zijn minhag, de oriëntaalse minhag van Bagdad, op creatieve wijze met die van Amsterdam. De gebeden sprak hij veelal op oriëntaalse wijze uit: warm, innemend, duidelijk en georganiseerd. ‘Waar Yousuf was, was zijn vrouw Hilde Somekh, en in het begin ook hun beide kinderen’, schrijft de commissie.

Voorzitter Erwin Brugmans: “Als bezoeker van Sjoel West sinds 1987 heb ik de eer en het genoegen gehad om Yousuf en zijn gezin van dichtbij te leren kennen. Ik heb vooral veel geleerd van zijn openheid, bescheidenheid, professionaliteit en innemende persoonlijkheid. Ik, en velen met mij, hebben hem enorm gemist, nadat hij een aantal jaren geleden zijn taak als gabbe moest neerleggen vanwege zijn leeftijd, verminderde energie en verslechterende gezondheid.”
Zowel in Sjoel West als bij Bendigamos is er Kaddiesj en Jizkor gezegd voor Yousuf Somekh.

Over Sjoel West
Sjoel West is een kleine, intieme synagoge in De Baarsjes in Amsterdam, een plek waar relatief weinig Joden wonen. Het werd in 1957 opgericht door de Joodse huisarts Dr. Sander Israëls z.l. Jarenlang werd sjoel gehouden in een pand aan de Vasco da Gamastraat, waar de familie Evers (Hans z.l. en Bloeme z.l) eind jaren zestig samen met hun kinderen deze sjoel een impuls gaven. De sjoel wordt momenteel gedragen door bezoekers uit met name de stadsdelen Amsterdam West en Nieuw-West.

Voortbestaan
Het huis van samenkomst is open en knus, maar heeft de laatste jaren problemen gehad om gevuld te raken. In de herfst van 2017 luidde de sjoelcommissie de noodklok. Als er geen nieuwe gemeenteleden bij zouden komen, dan zou het doek voor deze bijzondere sjoel vallen. Een speciale dag werd in het leven geroepen door de commissie om de synagoge te redden en anno 2019 is deze synagoge nog steeds actief. De actieve gemeenteleden zetten iedere week er hun schouders onder om de sjoel te laten draaien.

Categorie:

Home » Nieuws » Wie wint de Sjoel West wisselbeker?