NIK uit bezorgdheid over toename antisemitische incidenten in Frankrijk

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Bestuurders van het Nederlands Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK) hebben bij de Franse ambassadeur in Nederland bezorgdheid geuit over het toenemende antisemitisme in Frankrijk. Ook schreven ze de Nederlandse ambassadeur in Parijs aan. De aanleiding is een bericht van de Franse minister Christophe Castaner van Binnenlandse Zaken. Die meldde onlangs dat het aantal antisemitische incidenten in het afgelopen jaar met 74 procent is gestegen. De NIK-bestuurders gaven bij de ambassadeurs namens hun kerkgenootschap uiting aan hun ‘gevoelens van grote bezorgdheid omtrent de Joodse bevolking in Frankrijk’. Ook de bekladding van Joodse objecten in Frankrijk baart hen zorgen.

Goudsmit en Vis
Het bericht aan de diplomaten werd geschreven door voorzitter David Goudsmit en secretaris Ruben Vis van het NIK. ‘Waar drijft Frankrijk naar toe af, wat voor toekomst ziet Frankrijk voor haar Joodse bevolking, de grootste Joodse gemeenschap van Europa? Kan nog gesproken worden van vrijheid waar het de Joodse bevolking betreft?’ vroegen beide bestuurders zich af. Ook wilden ze weten of het nog wel mogelijk is dat er gesproken kan worden van ‘gelijkheid van de Joodse bevolkingsgroep ten opzichte van de rest van de Franse bevolking, waar het betreft het ongestoord en zonder vrees kunnen uitoefenen van hun religie en het beleven van hun identiteit’. Tevens vragen Goudsmit en Vis zich af hoe het gesteld is met de broederschap tegenover Franse Joden.

Bagelshop
In de afgelopen dagen waren er weer antisemitische incidenten in Frankrijk. Zo werd een bagelshop beklad met ‘Juden!’ en werden er hakenkruisen getekend op afbeeldingen van de Joods-Franse politica Simone Veil. Ook werd een parkje ter nagedachtenis aan de vermoorde Joodse Fransman Ilan Halimi vernield door vandalen. Alle incidenten staan niet op zich, zo vindt voorzitter Francis Kalifat van de overkoepelende Joodse organisatie CRIF. “De toename van het antisemitisme vormt een bedreiging voor de Joden. Daarnaast is antisemitisme een signaal van de democratische verzwakking van ons land.” Kalifat wijst erop dat Frankrijk aan de vooravond staat van de herdenking van het moment waarop Halimi werd ontvoerd, gemarteld en gedood vanwege zijn Joods-zijn. Kalifat: “Ik hoop dat deze schrikbarende cijfers leiden tot een welkom gevoel van de Franse samenleving; verbreek de muur van onverschilligheid rond antisemitisme.”

Niet effectief genoeg
De CRIF wijst er op dat in de statistieken geen handelingen zijn opgenomen die niet tot een klacht hebben geleid. Hetzelfde geldt voor antisemitische publicaties op internet. Daarom weerspiegelen ze slechts ten dele de realiteit van het ‘alledaagse antisemitisme’ waarmee de Franse Joden worden geconfronteerd. Steeds meer Joden vertrekken uit Frankrijk. De CRIF maakt zich zorgen over het geweld van antisemitisme op sociale netwerken. Dit draagt volgens de organisatie bij ​​aan het ontstaan van nieuw antisemitisme en van complottheorieën over Joden in de hoofden van jongeren. Door de explosieve groei van het antisemitisme concludeert de CRIF dat het algemene Franse beleid ter bestrijding ervan niet effectief genoeg is. De organisatie wil daarom gerichte stappen van de Franse overheid.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » NIK uit bezorgdheid over toename antisemitische incidenten in Frankrijk