Raad Amstelveen dwingt beschermde status ex-sjoel af

sjoel
Youtube

De voormalige synagoge aan de Randwijcklaan 13 in Amstelveen hoeft geen plaats te maken voor een nieuwbouwvilla. Het pand, dat dateert van voor de oorlog, blijft behouden voor het nageslacht, zo heeft de gemeenteraad van Amstelveen besloten. Volgens de raad gaat het om een bijzonder gebouw met een ‘unieke cultuurhistorische’ waarde. De raadsleden stemden in met een motie van de CDA-fractie, die opriep om het gebouwt een beschermde status te geven. Er wordt 1,1 miljoen euro uitgetrokken voor het opknappen en beschermen van het pand.

In Amstelveen was afgelopen najaar grote commotie ontstaan toen bekend werd dat er vergaande plannen waren om de oude sjoel tegen de vlakte te laten gaan. Zo stonden de nieuwbouwplannen al op huizenverkoopsite Funda.nl. Geschrokken buren vroegen zich waarom de gemeente de tijd rijp vond voor sloop. Ze gaven zittend VVD-wethouder Herbert Raat de schuld van het besluit. Ook schreven ze hem een verontwaardigde brief, waarom ze geen antwoord kregen. Niettemin werd het onderwerp nu in de raad behandeld.

In de Amstelveense gemeenteraad is een debat gevoerd over de gang van zaken en de toekomst van het gebouw. In de vergadering waren zes insprekers, voornamelijk buren, die zeiden het doodzonde te vinden als dit gebouwt met deze geschiedenis er niet meer zou zijn. Ze kregen bijval van verschillende raadsfracties, die besloten om de oude sjoel voor 1,1 miljoen euro op te knappen en voortaan te beschermen. PvdA-raadslid Harry van den Bergh roerde zich. “Zoals het met Randwijcklaan 13 is gegaan, mag het nooit meer gaan,” aldus het Joodse raadslid, die ervoor pleitte om het oude sjoeltje te geven aan het Joods Historisch Museum.

De D66 fractie was het met hem eens. Raadslid Floor Gordon (D66) sprak van ‘een pareltje, dat wij tot voor kort niet kenden’ en pleitte ervoor om met een stofkam door de gemeente te gaan, op zoek naar meer van dit soort verborgen historische objecten. Hier konden de andere raadsleden zich in vinden. Zo werd er ineens gesproken over andere gebouwen die van waarde zijn voor de Amstelveense geschiedenis, zoals de voormalige Duitse bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. Wethouder Herbert Raat wilde daar een educatief centrum maken, maar dat is volgens CDA-raadslid Ferry van Groeningen niet langer nodig. Hij opperde een een educatieve route in te stellen van de bunker naar de sjoel, om zo het verhaal van de oorlogsjaren in Amstelveen te vertellen.

Categorie:

Home » Nieuws » Raad Amstelveen dwingt beschermde status ex-sjoel af