Tweet over Israël legt verschillen in coalitie bloot

De tegenstellingen tussen regeringspartners D66 en ChristenUnie over het conflict tussen Israël en de Palestijnen zijn dinsdag opnieuw zichtbaar geworden. Dit gebeurde na een tweet van Tweede Kamerlid Raymond de Roon (PVV) over ‘een geheime bijeenkomst’ met Arabische ambassadeurs die in de Kamer was georganiseerd door D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Nadat dit bekend werd, gaven de PVV en de kleine christelijke partijen aan niet te willen komen. De ChristenUnie stelde zich hard tegenover D66 op, evenals de PVV. De bijeenkomst is afgelast. Het moest gaan over de status van Jeruzalem.

De Roon twitterde: ‘PVV boycot geheim gesprek onder leiding van D66 van Kamerleden met ambassadeurs over Jeruzalem. Zie hier de lijst waaruit inspiratie wordt geput voor links beleid tegen Israël.‘ Vervolgens toonde hij de gastenlijst, waar alleen maar ambassadeurs uit moslimlanden op stonden. Het gaat om de ambassadeurs van Tunesië, Saoedi-Arabië, Marokko, Egypte, Jordanië, Libië, Irak, Algerije, Soedan en de vertegenwoordiger van de Palestijnse Gebieden in Den Haag. De Israëlische ambassadeur stond niet op de gastenlijst, aldus De Roon in zijn tweet.

Een verslagever van het ND vroeg verschillende Kamerleden naar hun mening inzake. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind was zeer verbaasd en gaf meteen aan niet te komen, vanwege de afwezigheid van de ­ambassadeur van Israël. “Ik heb geen behoefte aan acht keer dezelfde mening over Jeruzalem,” aldus Voordewind, die bijval krijgt van zijn collega Kees van der Staaij (SGP). “En ik heb geen zin er prioriteit aan te geven. Het is erg ongelukkig dat de Arabische en Israëlische ambassadeurs elkaar niet spreken,” zegt Van der Staaij in de krant, die aangeeft de bijeenkomst niet op de agenda te hebben gezien.

Andere partijen wilden wel naar de vergadering gaan, coalitiepartij het CDA voorop. Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) is ‘benieuwd naar wat ze te zeggen hebben’. Ook de VVD staat open voor het contact. “Onze deur moet altijd open staan,” aldus VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Hij vindt de houding van de CU, SGP en PVV verkeerd. “Echt, kappen nou. Als ze in Israël deze kramp zouden zien, zouden ze zich kapot lachen. Daar spreken alle partijen elkaar continu achter gesloten deuren.” GroenLinks-veteraan Bram van Ojik gaf aan dat een dergelijk gesprek ‘interessant is voor het vredesproces’.

Uitleg D66
Tweede Kamerlid Sjoerdsma (D66) was in de tweet van De Roon de gebeten hond. Hij legt uit waarom de bijeenkomst op poten was gezet. “Marokko vroeg vorig jaar of de Kamer de Arabische ambassadeurs wilde ontvangen. Een grote meerderheid stemde hiermee in. Er was wel één voorwaarde: de Israëlische ambassadeur moest ook komen. Gebalanceerder kan haast niet,” zegt Sjoerdsma tegen het ND. Alle gesprekken met ambassadeurs zijn altijd achter gesloten deuren, benadrukt hij. Het enige probleem was dat de ambassadeurs van de Arabische landen en Israël niet met elkaar om de tafel wilden. Daarom was voor de Israëlische ambassadeur een eigen bijeenkomst gepland, op woensdagmiddag. Sjoerdsma vindt net als Ten Broeke dat er in de Tweede Kamer ‘minder humor en relativeringsvermogen’ is dan in Israël zelf. “Er is weinig bereidheid de eigen schuttersputjes te verlaten en andere standpunten te horen.”

Verschillen in coalitie
Hoewel de bijeenkomst met de Arabische ambassadeurs is afgeblazen en die met de Israëlische ambassadeur eveneens niet doorging, legt de commotie in de Kamer de verschillen tussen coalitiepartners D66 en ChristenUnie opnieuw bloot. Eerder gebeurde dit al rond de dertien miljoen euro die D66-minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking versneld overmaakte aan de VN-organisatie UNRWA, die er alleen is voor de Palestijnse vluchtelingen en hun nazaten. UNRWA werd gekort door de Amerikaanse president Trump en zodoende wil de Kaag snel bijspringen zodat de organisatie niet in de financiële problemen zou komen.

Kaag informeerde de Kamer echter niet over deze actie, waardoor vooral bij de ChristenUnie wrevel ontstond. Die partij staat als uitermate pro-Israël te boek, daar waar D66 een pro-Palestijnse houding inneemt. Er kwamen Kamervragen die de D66-minister, volgens de partijen die ze indienden, onbevredigend heeft beantwoord. De ChristenUnie en VVD waren niet blij. Zelf werkte Kaag al enige jaren voor UNRWA.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Tweet over Israël legt verschillen in coalitie bloot