Trump halveert budget Palestijnen en UNRWA

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten dat de jaarlijkse donatie aan de Palestijnse Autoriteit (PA) en VN-organisatie UNRWA wordt gehalveerd. Hij heeft genoeg van de houding van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en diens PA, onder andere na het Jeruzalem-besluit van de Amerikanen. Het terugschroeven van de hulpgelden is een klap in het gezicht van Abbas, wiens apparaat en economie voor een groot deel drijven op financiële hulp uit het buitenland. Maar het is ook een tegenslag voor UNRWA. Abbas gaf zondag een anti-Israëlische en anti-Amerikaanse speech waarin hij de tweestatenoplossing begroef (zie onder). Trump staat echter nog steeds zo’n oplossing voor.

Van de 125 miljoen dollar (ongeveer 102 miljoen euro) op jaarbasis voor de Palestijnen wordt binnenkort nog maar zestig miljoen dollar overgemaakt. Zeker 65 miljoen dollar zal worden ingehouden, zo laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De beslissing heeft vooral impact op de VN-organisatie UNRWA, die er speciaal voor de Palestijnen is en hun kinderen indoctrineert tegen Israël. Ook organiseert ze anti-Israëlische zomerkampen voor Palestijnse kinderen. Deze organisatie zou volledig op de hand van de anti-Israëlische Palestijnen zijn, aldus critici, en is volgens hen een geldverslindende, corrupte machine. Als UNRWA geen hervormingen doorvoert, dan kunnen de Palestijnen definitief fluiten naar de jaarlijkse 65 miljoen die thans wordt ingehouden. Ook moeten andere landen bekijken hoe UNRWA opereert, aldus de Verenigde Staten.

Eerder kondigde Trump op Twitter al aan dat de geldkraan voor de Palestijnen dicht zou gaan. ‘We hebben Jeruzalem, het moeilijkste onderdeel van de onderhandelingen van de tafel genomen,  Israël zou daarvoor meer moeten betalen. Maar nu de Palestijnen niet langer willen praten over vrede, waarom zouden we ook maar een van deze gigantische bedragen in de toekomst moeten betalen?’, zo tweette Trump. Hij houdt nu zijn woord. Zolang de Palestijnen niet meewerken aan het maken van vrede met Israël zal Washington ‘geen honderden miljoenen betalen’. Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN zou niet door de Amerikanen op de hoogte zijn gebracht van het besluit.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is UNRWA een kwalijke club. Hij gaf eerder al aan zich te kunnen vinden in de tweets van Trump. “UNRWA is een organisatie die het Palestijnse vluchtelingenprobleem in stand houdt, net als het verhaal van het recht om terug te keren, om de staat Israël te elimineren. Daarom moet het weg uit de wereld,” aldus Netanyahu begin januari. De UNRWA werd zeventig jaar geleden opgericht. Het was alleen voor Palestijnse vluchtelingen bedoeld, in een tijd waarin de UNHCR te maken had met wereldwijde vluchtelingenproblemen. Netanyahu: “Dit creëert een situatie waarbij we praten over achterkleinkinderen van vluchtelingen, die geen vluchtelingen zijn, maar wel worden verzorgd door de UNRWA. Een nieuwe zeventig jaar gaan voorbij en die achterkleinkinderen hebben weer achterkleinkinderen. Daarom moet deze absurditeit stoppen.”

Categorie:

Home » Nieuws » Trump halveert budget Palestijnen en UNRWA