Trammelant in België na bezoek Knesset-voorzitter
De uitspraken die de Israëlische parlementsvoorzitter Yuli Edelstein vorige week over het Joodse monument van Antwerpen deed, zijn verkeerd gevallen bij de Joodse gemeenschap en het bestuur van de Scheldestad. Volgens Edelstein, die op 27 januari te gast was in het federale parlement van België, zou het Antwerpse stadsbestuur van plan zijn om het Joodse gedenkteken van de stad te verplaatsen in verband met verkeersoverlast. Maar dat blijkt onjuist. Door deze uitspraak te doen heeft Edelstein zich de woede van Joods Antwerpen en de gemeenteraad van de stad op zijn hals gehaald.
Een paar maanden geleden is er in het Antwerpse stadsbestuur gesproken over het verplaatsen van het monument. Dit gebeurde na overleg met verschillende Joodse prominenten. Toen echter bleek dat een meerderheid van de Joodse gemeenschap dit geen goed idee vond, besloot burgemeester Bart de Wever (N-VA) om opnieuw in overleg te gaan, maar dit keer met Joodse instanties in de stad. Ook zit hij een commissie van deskundigen voor, die zich buigt over een nieuw monument met alle namen van Belgische Joden die omkwamen in de Sjoa. Dit gedenkteken is te vergelijken met het aankomende Namenmonument in Amsterdam, waarover het laatste woord nog niet is gezegd.
Boze reacties
De Joodse gemeenschap van Antwerpen is dan ook zeer verbaasd over de uitspraken van Knesset-voorzitter Edelstein. Mogelijk was hij niet goed op de hoogte gebracht door de Israëlische ambassade in Brussel. Voorzitter Rafy Werner van het Forum der Joodse Organisaties zei tegen het blad Joods Actueel ‘verbouwereerd’ te zijn over de ‘ongefundeerde kritiek van Edelstein’. Hij maakte zijn ongenoegen ook bekend aan de Israëlische ambassade. Werner wil de N-VA van De Wever, momenteel de grootste en machtigste partij in Vlaanderen, niet voor het hoofd stoten. De Wever is de Joodse gemeenschap in zijn stad goed gezind.
“De goede en reeds jarenlang opgebouwde relatie tussen de Vlaamse Joden en de belangrijkste partij van Vlaanderen zomaar ondermijnen, is onwaardig voor de voorzitter van de Knesset, die zich toch beter had mogen informeren over deze zaak,” aldus voorzitter Werner. Volgens hem zijn het de Franstalige Joden die roet in het eten hebben gegooid. “De oorzaak ligt er waarschijnlijk in dat Edelstein tijdens zijn bezoek enkel de Franstalige Joden ontmoette en de Vlaamse Joden links liet liggen. Daardoor was hij niet op de hoogte over het reilen en zeilen in Antwerpen.”
Vanuit de Antwerpse gemeenteraad kwam eveneens een reactie. Raadslid André Gantman (N-VA) schreef een protestbrief aan Knesset-voorzitter Edelstein. Uit de brief: ‘De burgemeester (De Wever, red.) heeft steeds het antisemitisme sterk veroordeeld en is een grote supporter van de Joodse staat. In Antwerpen tracht hij zowel de economische, culturele als sociale banden te bevorderen tussen zijn stad en Israël. Toen de Israëlische president Rivlin Antwerpen bezocht, liet hij de klokken van de kathedraal zelfs het Hatikva afspelen’.
Antwoord Edelstein
Intussen heet Knesset-voorzitter Edelstein ook van zich laten horen. Dat deed hij via zijn internationaal adviseur, Shai Cohen. Hij stelt dat het nooit Edelsteins bedoeling was om de Joodse gemeenschap van België in een lastig parket te brengen. Ook zegt hij dat Israël goed op de hoogte is van de steun van Bart De Wever aan het land. ‘We appreciëren ook zijn uitspraken en gebaren naar de Joodse gemeenschap toe’, zo schrijft hij in een brief aan de Sinjoren.
Volgens de brief waren de uitlatingen van Edelstein op Holocaust Memorial Day voornamelijk bedoeld om de verschillende uitdagingen, waarvoor de Joodse gemeenschappen in heel Europa staan, centraal te stellen. Deze uitdagingen gaan van de strijd tegen terreur tot pogingen om de Sjoa te ontkennen of te minimaliseren, aldus briefschrijver Cohen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren