Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joodse kunstschaatster mist Olympische Spelen niet

De Joodse kunstschaatster Sasha Cohen, die onlangs een punt achter haar carrière zette, mist de schaatsbaan niet. Dat zegt ze in een interview met het Joodse magazine Forward. De Amerikaanse Cohen won op de Olympische Winterspelen van Turijn (2006) een zilveren medaille. In 2010 en 2014 wist ze zich niet te kwalificeren, onder meer door een akelige blessure die ze voor de Spelen van Vancouver in 2010 opliep.

Nu geniet Cohen van een nieuw leven na het kunstschaatsen en kijkt ze als liefhebber uit naar de Olympische Winterspelen, die vrijdag 9 februari in het Koreaanse wintersportoord Pyongchang plaatsvinden. Het was wel wennen toen ze stopte met haar sport. “Ik zou elke ochtend wakker worden met een plan voor de dag, voor het jaar en de komende vier jaar,” aldus Cohen, doelend op de vier jaar die voorafgaan aan elke Spelen. Eerder werd ze ook al drie keer wereldkampioen.

Over haar tijd als kunst-schaatster zegt ze dat ze in een rijdende trein zat, waarin alles om haar heen wazig was. Nadat ze zich door haar blessure niet kwalificeerde voor de Spelen van 2010 werden haar dagen erg onzeker. “Zodra je die wereld van de topsport verlaat en je je plaats in de bredere wereld moet vinden, blijkt het moeilijk om die te vinden,” aldus Cohen. Ze ging politicologie studeren aan de Columbia University in New York en ging zich bezig houden met gender-studies. Nu werkt ze voor zakenbank Morgan Stanley. “Het is mijn doel om daar bij te dragen aan een betere wereld.”

Cohen is niet de enige kunstrijdster die op het Olympische ijs actief was. Zo heeft Israël door de jaren veel kunstschaatsers naar de Winterspelen afgevaardigd en was ooit de Nederlands-Canadees-Joodse schaatster Ellen Burka-Danby  als coach actief. Zij overleed in 2016. Over haar werd een aflevering gemaakt van tv-programma Andere Tijden Sport. Haar dochter won Olympische medailles voor Canada. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X