Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joodse bestuurders spreken Rutte en vicepremiers

Bestuurders van Joods Nederland hebben woensdag een inhoudelijke ontmoeting gehad met premier Mark Rutte (VVD) en de vicepremiers Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie). Ook minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid was aanwezig. Allen zijn afgelopen najaar toegetreden tot het kabinet Rutte III. In het Catshuis te Den Haag werd met Joodse bestuurders gesproken over zaken die de Joodse gemeenschap momenteel bezighouden zoals veiligheid, antisemitisme en de kosjere slacht. Eerder kregen de overheid en de Nederlandse Joden al met elkaar te maken op deze dossiers.

Namens Joods Nederland waren bestuurders aanwezig van alle grote organisaties, zoals het Centraal Joods Overleg (CJO), het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ) en het Overleg Joden, Christenen, en Moslims (OJCM). Het viel hen op dat de kabinetsleden de Joodse zorgen serieus namen. De Joodse bestuurders verwachten dan ook dat hun zorgen ‘binnen afzienbare tijd omgezet worden in concrete beleidspunten’, zo schrijft het NIK in een bericht.

Minister-president Rutte was helder in zijn bewoordingen over het thema Joods. “We vinden het belangrijk om in contact te staan met de Joodse gemeenschap in Nederland. We zien immers dat het hedendaagse antisemitisme mensen nog altijd angstig en voorzichtig maakt. Daar hebben we dan ook uitvoerig met elkaar over gesproken,” aldus de politicus. CJO-voorzitter Ron van der Wieken zei ter afsluiting: “Wij danken de vijf bewindspersonen voor de tijd die zij voor ons vrij hebben gemaakt en voor de aangename sfeer waarin het gesprek plaatsvond.” Het CJO maande onlangs nog de Poolse regering. Namens het NIK waren voorzitter David Goudsmit en algemeen secretaris Ruben Vis aanwezig, zo meldt het kerkgenootschap. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X