Buurt wil Namenmonument onder de grond

Tunfun
amsterdam.nl

Het Namenmonument voor de­­ Nederlandse slachtoffers van de Holocaust moet onder het Mr. Visserplein komen, waar nu de overdekte speeltuin TunFun is. Dat stelt althans een groep omwonenden.

Er is inmiddels ook een ontwerp voor een nieuwe plek, vervaardigd door beeldend kunstenaars Roos Theuws en Marien Schouten. Het gaat om twee glazen wanden van veertig meter breed en achttien meter hoog waarlangs water stroomt.

De waterpartij verbindt het plein met de tunnelruimte, waar, wat de buurtbewoners betreft, het ontwerp van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind een plek zou moeten krijgen. Daarvoor is onder de grond ruim 1500 vierkante meter beschikbaar.

Volgens de makers lost het alternatieve plan twee problemen op. Buurtbewoners vinden het ontwerp van Libeskind te groot voor het plantsoen aan het begin van de Weesperstraat. Een verhuizing van het monument naar het Mr. Visserplein – dat nu vaak als rommelig wordt ervaren – zou het plein weer een heldere functie geven.

Het Plantage-Weesperbuurt Overleg staat achter de nieuwe plek. De bewonersraad ziet grote nadelen aan de komst van het monument naar het plantsoen aan de Weesperstraat. Zo moeten enkele tientallen bomen worden gekapt om plaats te maken voor het monument.

Volgens de bewoners is er bovendien gevaar voor schade aan de onderliggende metrobuis. Terwijl onder het Mr. Visserplein een kostbare ondergrondse ruimte, ooit bedoeld voor de metro, grotendeels ongebruikt ligt.

Bijkomend voordeel van de ruimte onder het Mr. Visserplein is dat deze ‘s avonds kan worden afgesloten, aldus de bewoners. Een medewerker van de politie bevestigde tijdens een vergadering van de bewonersraad dat de politie zich zorgen maakt over de veiligheid rond het Namenmonument.

Het Nederlands Auschwitz Comité dat het initiatief nam voor het monument, wil niet inhoudelijk reageren. “Wij hebben onze plannen anderhalf jaar geleden aan de gemeenteraad voorgelegd,” zegt voorzitter Jacques Grishaver. “Die is akkoord gegaan. We wachten nu op een oordeel van de welstandscommissie.”

De ruimte onder het Mr. Visserplein is jaren geleden al eens voorbijgekomen als locatie voor het monument. Grishaver: “Ik heb toen gezegd: ze stoppen ons weer onder de grond. Dat standpunt is niet veranderd.”

De voorzitter zegt te verwachten dat het Namenmonument eind volgend jaar te zien zal zijn in de Weesper­straat. Die locatie werd uitgekozen nadat het Wertheimpark in 2014 als plek was afgevallen na hevige protesten van de buurt.

Een woordvoerder van het stadsdeel Centrum laat weten dat de omgevingsvergunning die nodig is voor het monument, nu getoetst wordt aan de regelgeving. Als de vergunning wordt afgegeven, kunnen mensen bezwaar maken. “Maar een alternatieve locatie is echt een gepasseerd station.”

Categorie:

Home » Nieuws » Buurt wil Namenmonument onder de grond