Bijeenkomst Namenmonument afgelast

Een presentatie over het nog te bouwen Holocaust Namenmonument voor het algemeen bestuur van stadsdeel centrum is afgelast uit angst voor protest. Er was eerder al protest tegen de oorspronkelijke plaats voor het monument, het Wertheimpark, omdat daar al het beroemde Auschwitz-monument van Jan Wolkers staat en omdat het parkje te kleinschalig is voor een grote namenwand.

Het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) zou het ontwerp van het monument dat aan het begin van de Weesperstraat komt te staan, dinsdagavond toelichten tijdens de bestuursvergadering van het stadsdeel, maar ziet daar vanaf.

Volgens een mail van de afdeling griffie omdat het wil vermijden ‘dat wat bedoeld was als een toelichting op het ontwerp, leidt tot discussies over zaken die al zijn vastgesteld.’ Omwonenden van het voor het monument beoogde plantsoen verzetten zich hevig tegen de komst en noemen de Weesperstraat de ‘slechtst denkbare plek voor het Namenmonument’. Ze zetten een handtekeningenactie op touw en verzamelden zich in het Comité Niet Hier.

Voorzitter van dat comité Eric Matser en een aantal andere omwonenden hadden zich aangemeld voor de inspraakronde tijdens de vergadering dinsdag. Die mogelijkheid krijgen ze van het stadsdeel nog steeds, maar dan dus zonder een presentatie van het NAC aan te horen.

Mogelijk volgt de presentatie van het Auschwitz Comité op een later moment alsnog, wanneer de procedure rondom de aangevraagde omgevingsvergunning is afgerond. De vergadering van het Algemeen Bestuur van stadsdeel Centrum begint dinsdagavond om acht uur.

Eerder dit jaar trok de regering 2,3 miljoen euro uit voor het prestigieuze monument dat ontworpen is door de beroemde architect Daniel Libeskind. Ook toen waren er kritische geluiden te horen binnen de Joodse gemeenschap. In een opiniestuk in het NIW concludeerde NIK-secretaris Ruben Vis: “Voor dode Joden is altijd geld. Liever vijf miljoen voor Joodse dagscholen, dat is levend Jodendom.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Bijeenkomst Namenmonument afgelast