Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Brug voor Hannah Arendt

De Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt (1906-1975) heeft een brug naar haar vernoemd gekregen. De oversteek ligt in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Het gaat om de brug die tot op heden het nummer 662 had en als toevoer van de Einsteinweg wordt gebruikt. Onder de brug staan auto’s geparkeerd. Er komt nog een bordje met de naam van de filosofe erop. Bekijk hier hoe de brug eruit ziet. Naast Arendt hebben ook andere Nederlandse en buitenlandse beroemdheden een brug naar zich vernoemd gekregen.

De Duits-Engelse socioloog Norbert Elias kreeg eveneens een brug, maar dan in het Amsterdamse stadsdeel Zuid. Elias was van Joodse komaf. Hij was de grote inspirator van de zogeheten Amsterdamse School in de sociologie. Na zijn verbanning in 1933 uit Duitsland, waar voor Joodse geleerden geen plaats meer was aan de universiteit, kreeg hij in Parijs en Londen ondersteuning van een Amsterdams fonds voor vluchtelingen. Elias overleefde de Shoa en overleed in 1990. Hij werd 103 jaar.

Anderen krijgen ook een brug naar zich vernoemd. In stadsdeel Centrum komen er bruggen voor kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt, componist Harry Bannink, auteur Willem Frederik Hermans en schrijver Simon Carmiggelt. Anonieme bruggen in andere stadsdelen worden ook verrijkt met een bekende naam. Zo komen er burgverbindingen voor schrijver Karel van het Reve en kunstschilder Charley Toorop. Verder denkt de gemeente nog na over bruggen voor actrice Mary Dresselhuys en de dichters Simon Vinkenoog en Lucebert.

In Amsterdam is het normaal dat bruggen zonder naam worden vernoemd naar mensen die van grote betekenis zijn geweest voor de stad of de maatschappij zelf. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk naamloze brugverbindingen in de hoofdstad van een naam te voorzien. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X