‘Voormalige sjoel Amstelveen wordt gesloopt’

sjoel
Youtube

De voormalige sjoel aan de Randwijcklaan 13 in Amstelveen mag worden gesloopt. Het historische pand, dat dateert uit de jaren dertig en dat jarenlang dienst deed als synagoge, zal binnenkort tegen de vlakte gaan voor een nieuwe villa. De gemeente zou hier toestemming voor hebben gegeven. De nieuwbouw staat al op koophuizensite Funda. De omwonenden en bepaalde Joodse inwoners van Amstelveen zijn ontsteld. Zij maken hieruit op dat dit pand, in de stijl van de Amsterdamse School, binnen afzienbare tijd verdwenen zal zijn.

Bewoner Wim Born vindt het een rare gang van zaken. “Wij weten eigenlijk niet beter dan dat de procedure nog loopt, want als bewoners hebben we een aantal vragen gesteld aan de gemeente. In onze optiek kregen we daar een vreemd antwoord op, maar daar staat niet in dat dit gebouw gesloopt gaat worden. Nu hebben we net te horen gekregen dat de sloop niet meer tegen te houden is,” vertelt Born aan de lokale media. Hij noemt het een schimmige gang van zaken. Born schreef een brief aan wethouder Herbert Raat (VVD). “We kregen geen antwoord van hem, maar van een andere gemeenteafdeling waarin staat dat wij bezwaar zouden hebben gemaakt. Maar dat is niet het geval. We hebben slechts vragen gesteld.”

Born maakt zich zorgen over de uitstraling van de nieuwbouw. “Die strookt totaal niet met het welstandsplan dat voor onze wijk geldt. Dat plan heeft de gemeente zelf geschreven,” aldus Born, die bijval krijgt van bewoner Yuri Colman. Volgens hem past het pand nu in de buurt. “De cultuurhistorische waarde is groot omdat het pand tussen 1938 en 1942 werd gebruikt als synagoge. Tijdens de Duitse bezetting hebben de Joodse kinderen die niet meer op de Michiel de Ruyterschool welkom waren hier les gekregen. Voor hen was het de laatste school voordat ze de onderduik in gingen of werden vermoord.” Daarnaast komt een lokale school ieder jaar langs voor een excursie over de jaren ’40 – ’45. Colman: “Na de oorlog is het pand voor andere doeleinden gebruikt. Maar het bestaat nog en is een tastbare herinnering aan wat zich hier tijdens de oorlogsjaren heeft afgespeeld.”

Het is nog niet duidelijk wat de gemeente Amstelveen of wethouder Raat gaan doen.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Voormalige sjoel Amstelveen wordt gesloopt’