Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Brandbrief aan Rutte van Progressief Jodendom

De landelijke Dialoogcommissie van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom heeft een brandbrief gestuurd aan premier Mark Rutte (VVD), de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en alle burgemeesters van Nederland. De aanleiding van de brief is het toegenomen antisemitisme in Nederland. Volgens de groep lijken de huidige tijden erg op de jaren dertig van de twintigste eeuw, toen antisemitisme ‘gewoon’ begon te worden. Ook ziet de Dialoogcommissie de ‘afkeer en haat’ tegen minderheden toenemen. De groep vraagt de politiek om alert te zijn en in te grijpen waar nodig, want er wordt nog veel te weinig  opgetreden en ingegrepen.

De briefschrijvers lijken zo volledig mogelijk te willen zijn. ‘Wat betreft specifiek anti-Joodse uitingen. Kritiek op de regering van Israël mag natuurlijk. Jodenhaat, al is het vaak vermomd als antizionisme, wordt echter steeds meer gewoon gevonden. BDS-activiteiten binnen kerken en universiteiten met duidelijk anti-Joodse tendensen hebben in Nederland vrij spel. Ook horen wij tijdens demonstraties kreten als “dood aan de Joden”. Al jarenlang wordt op sommige voetbalvelden “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” geroepen. Uit verschillende hoeken lijkt haat tegen Joden vorm te krijgen’, zo schrijven ze.

‘Het feit dat tegen deze zaken niet of nauwelijks stelling genomen wordt en hiertegen beperkt of niet opgetreden wordt, wekt de indruk dat dit alles gewoon tot de vrijheid van meningsuiting begint te horen’, aldus de groep, die een groot voorstander van demonstratievrijheid is. ‘Maar de begeleidende politie kan landelijke en stringentere richtlijnen krijgen wat in het openbaar en tijdens demonstraties geuit mag worden en wat niet, hoe en wanneer, en tegen wie er onmiddellijk opgetreden dient te worden. Hetzelfde geldt voor de stadion-speaker en de scheidsrechter in het voetbalstadion. Dit kan van te voren bekend worden gemaakt.’

Volgens de opstellers van de brief lijken de grenzen stapsgewijs te worden verlegd en is er sprake van een gevaarlijke tendens. “De overgrote meerderheid van de Joodse Nederlanders wil in Nederland blijven wonen en zich hier thuis blijven voelen. Daarom doen wij een beroep op U om dit alles niet langer gewoon, dus min of meer toegestaan te vinden, U uit te spreken en op te treden’.

In de Dialoogcommissie van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom hebben leden uit het hele land zitting. De ondertekenaars komen niet alleen uit Amsterdam, maar ook uit Den Haag, Rotterdam en de Mediene. Het is voor het eerst dat de groep een dergelijke brandbrief stuurt naar de premier, Tweede Kamer en burgemeesters. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X