Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Verbod onverdoofde slacht aangevochten

De Joodse koepelorganisatie CCOJB (Coördinatiecomité van Joodse organisaties van België) is naar het Grondwettelijk Hof gestapt om het Waalse verbod op onverdoofd slachten aan te vechten. De organisatie stelt dat de maatregel een inbreuk vormt op de godsdienstvrijheid. Bovendien is CCOJB van plan om binnenkort ook een klacht in te dienen tegen het Vlaams verbod. Dit meldt Het Laatste Nieuws.

Afgelopen zomer hebben zowel de Vlaamse als de Waalse regering gestemd over een verbod op onverdoofd slachten. In Wallonië zal die maatregel vanaf 1 juni 2018 worden ingevoerd. Vlaanderen zal in 2019 een eerste stap zetten. Maar CCOJB en enkele Joodse burgers zijn nu naar het Grondwettelijk Hof gestapt om dat slachtverbod aan te vechten. “Voorlopig gaat het enkel om een klacht tegen het Waalse verbod,” zo legt voorzitter Yohan Benizri uit. “We verzetten ons ook tegen het Vlaamse verbod, maar juridisch was het niet mogelijk om met één enkele klacht de twee decreten tegelijk aan te vechten. We hebben nog een tweetal maanden de tijd om ook een dossier tegen het Vlaamse slachtverbod in te dienen. Dat zal zeker gebeuren.”

Benizri stelt dat met het slachtverbod een eeuwenoud ritueel buiten de wet wordt gesteld, waardoor het voor Joden zo goed als onmogelijk zou worden om nog kosjer te eten. Het slachtverbod valt volgens hem ook niet te rijmen met de godsdienstvrijheid.

Ook in Nederland ligt de onverdoofde slacht onder vuur. Na pogingen van de Partij voor de Dieren om deze geheel verboden te krijgen, is er uiteindelijk een convenant opgesteld dat bepaalt onder welke voorwaarden de rituele slacht wel is toegestaan. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X