Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Uitreiking Johannes van Damprijs aan Ottolenghi

Op 17 november werd de Johannes van Damprijs 2016 uitgereikt aan Yotam Ottolenghi door de Universiteit van Amsterdam. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie.

De prijs, genoemd naar culinair Parooljournalist Johannes van Dam, is een internationale oeuvreprijs. Hij wordt toegekend door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aan een persoon die veel heeft gedaan aan de verspreiding van kennis van de gastronomische cultuur.

De Israëlisch-Britse Ottolenghi heeft verschillende kookboeken op zijn naam staan, zoals Plenty, Jeruzalem en het net verschenen Sweet. De voormalige journalist Ottolenghi zal volgende maand te gast zijn in het tv-programma College Tour.

De vorige winnaar (2015) was chef-kok John Halvemaan. Het is de vijfde keer dat de prijs is uitgereikt. Vorige jaren namen Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013) en Carlo Petrini (2014) de prijs in ontvangst.

Ottolenghi is zijn Israëlische wortels niet vergeten, getuige onderstaand recept voor shakshuka:

Ingrediënten:
2 uien
2 rode paprika’s
2 gele paprika’s
6 takjes tijm
15 g koriander
2 takjes platte peterselie
6 tomaten
1/2 tl komijnzaad
175 ml milde olijfolie
4 tl rietsuiker
2 laurierblaadjes
1/2 tl saffraandraadjes
1 mespunt cayennepeper
250 ml kraanwater
8 eieren

Bereiding:

1. Snijd de uien in plakken en de paprika’s in repen van 2 cm breed. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Snijd de helft van de koriander (houd de rest achter voor garnering) en de takjes peterselie fijn. Hak de tomaten grof.
2. Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 min. op hoog vuur. Voeg de olie en uien toe en bak ze 5 min. Doe de paprika, de suiker en kruiden (peterselie, koriander, tijm en laurier) in de pan en bak alles 5-10 min. op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn. Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 min. pruttelen.
3. Haal de laurier uit de groenten en verdeel het mengsel over 2 grote koekenpannen. Zet ze op halfhoog vuur om ze te verwarmen, maak in elke pan vier holtes in het mengsel en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannen. Laat ze 10-12 min. op heel laag (!) vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander en dien het op.

(recept uit: Plenty van Yotam Ottolenghi) 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X