Kamervragen over UNRWA-actie Sigrid Kaag

Kaag
Flickr

Minister Sigrid Kaag (D66) van Ontwikkelingssamenwerking heeft Kamervragen gekregen over haar besluit om de VN-organisatie UNRWA versneld geld te geven. Het gaat om een bedrag van dertien miljoen euro dat sneller wordt overgemaakt dan de bedoeling was. Kaag besloot dit nadat de Amerikaanse president Donald Trump op dinsdag had aangekondigd UNRWA met 65 miljoen dollar te korten. Door de Nederlandse injectie moet de VN-club niet in de financiële problemen komen. Ook België kwam versneld met geld over de brug. De Belgische regering heeft woensdag aangekondigd 23 miljoen euro versneld aan UNRWA te storten. In de komende jaren gaat de donatie uit Brussel omhoog naar dertig miljoen euro. Het lijkt erop dat het beleid van Trump zo geen effect zal hebben. Het Amerikaanse staatshoofd wil UNRWA ertoe bewegen hervormingen aan te gaan. Als dat gebeurt, kan het gekorte bedrag weer in beeld komen, aldus Trump.

Daags na de beslissing van Kaag, die tussen 1994 en 1997 zelf bij UNRWA werkte, dienden de Tweede Kamerleden Joël Voordewind (CU), Anne Kuik (CDA) en Bente Becker (VVD) schriftelijke vragen in. Ze zijn verbaasd over de Nederlandse actie en willen weten waarom deze nodig is. ‘Waarom zou Den Haag eventuele financiële gaten van UNRWA moeten dichten en komen er vluchtelingen in de problemen door het korten van Trump’, vragen ze zich af. Ook willen ze van Kaag weten welke gevolgen deze beslissing heeft in de broze verhoudingen tussen Israël en de Palestijnen. Verder is het onduidelijk of de Palestijnen of UNRWA al een beroep hebben gedaan aan Arabische landen om financiële gaten te dichten.

De Nederlandse Kamerleden willen van de minister horen of er nu een precedent geschapen is en of Nederland in december opnieuw versneld geld zal storten om UNRWA financieel bij te staan. Verder vragen ze of Kaag, met of zonder EU-buitenlandcoördinator Frederica Mogherini, naar Washington DC heeft gebeld om het besluit van Trump aan te kaarten. Nog een Kamervraag: ‘Bent u bekend met de zorg dat UNRWA de Palestijnse vluchtelingen in haar verzorgingsgebied niet alleen perspectief biedt, maar ook enkele malen betrokken is (geweest) bij de opslag van wapens en bij haatzaaiing en vijanddenken? Gebruikt Nederland de positie als grote donor om deze zorgen te adresseren en om te voorkomen dat UNRWA enerzijds de voor de Gazanen zo bitter noodzakelijke voorzieningen biedt, maar anderzijds – in sommige gevallen – ook het conflict blijft voeden?’

In het RD beklaagt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind zich over de actie van Kaag, die volgens hem ‘vreemd’ en ‘onbegrijpelijk’ is. Hij heeft kritiek op UNRWA, die Palestijnse kinderen indoctrineert tegen Israël. Ook organiseert de organisatie, die er speciaal voor de Palestijnen is, anti-Israëlische zomerkampen voor Palestijnse kinderen. De VN-organisatie zou volgens critici volledig op de hand van anti-Israëlische Palestijnen zijn. Verder stellen zij dat UNRWA een geldverslindende, corrupte machine is. Als de VN-club geen hervormingen doorvoert, dan kunnen de Palestijnen definitief fluiten naar de jaarlijkse 65 miljoen dollar die thans wordt ingehouden, zo luidde het dinsdag vanuit Washington. Trump zou ook de houding van de Palestijnen zat zijn. Onlangs gaf de Palestijnse president Mahmoud Abbas een anti-Israëlische en anti-westerse toespraak waarin hij de tweestatenoplossing begroef.

De stap van minister Kaag ligt niet alleen onder het vergrootglas van de Kamerleden omdat die als stap onverwacht komt. Ook haar verleden speelt ongetwijfeld een rol. Zo was ze binnen UNRWA op hoge posities werkzaam en is ze getrouwd met een voormalige minister van de Palestijnse Autoriteit. Rond haar aantreden was er veel ophef in de media omdat ze vanwege haar verleden en privésituatie niet partijdig zou zijn in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Sinds haar aantreden als minister van Ontwikkelingssamenwerking is dit de eerste gevoelige confrontatie.

Categorie:

Home » Nieuws » Kamervragen over UNRWA-actie Sigrid Kaag