Dé online community van Joods Nederland. 10 Elul 5778 · 21 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Pallywood-diva – column Paul Damen

‘Ahed Tamimi, de recente heldin van pro-Palestijns Nederland, komt uit Nabi Saleh, zuidelijk van de volledig Palestijns bestuurde regio Salfit, in C-gebied; militair bestuurd door Israël volgens de Oslo-akkoorden die haar Palestijnse partij medeondertekende in 1995. En die Israëli’s het recht geven daar de orde te handhaven. Een heuvel verderop, voorbij de toren van het checkpoint, ligt het Israëlische Halamish. Een soort Vinexwijk – u was daar nooit, ik wél. Volgens voormalig verzetskrant Trouw gebruikten Israëli’s de Palestijnse waterbron van de buren met dit conflict als gevolg. In een wijk als Halamish waar een waterleiding standaard is, zouden die vuige Joodse jatters heuvel af heuvel op emmersgewijs water van de buren benutten? Als daar al nu Israëli’s komen, is het om iemand te arresteren tijdens de wekelijkse voor de Westerse pers geënsceneerde rellen. Die arrestant heet geheid Tamimi, want zo heten vrijwel álle vijfhonderd bewoners in het dorp – een soort campingplaats met een politiepostje aan de ingang.

Wekelijks stuurt pater familias Bassem Tamimi zijn clan in protest naar de politiepost, omdat, dacht hij, Israël vrouwen en kinderen niet zo snel arresteert. Toch zitten vrouw en dochter nu vast. De Palestijnse Tamimi’s piepen dan ook aan het verkeerde adres. Hun eigen PA-“president” Abbas ging immers akkoord met de Israëlische politietaken. Maar ja, die PA erkennen ze niet, want de Tamimi’s zijn van Hamas. En wat moeten de Israëli’s dan? Wat zou ú ervan vinden als een Belg, kwaad over 1839, elke week zijn gezin bij Baarle-Nassau over de grens duwt om daar de Marechaussee te bijten en en in het gezicht te slaan?

Van Hoogstraten sopt
Volgens “Rights Forum” van ex-premier Dries van Agt is wat de clan doet, vrij vertaald, een soort Palestijnse padvinderij. Onschuldig. Maar het Israëlisch geduld is op, en al is het nogal stom uitgerekend deze Palestijnse mini-diva op te pakken, ze is een godsgeschenk voor elke anti-Israël-club. Correspondente Monique van Hoogstraten ging ervan soppen: “een knap meisje met blauwe ogen en wapperende krullen, moedig tegenover uniform en wapens”. Nogal discriminerend naar de “normale” bruinogige Palestijnse vrouwen, en helemáál naar Jeanne d’Arc met wie ze Ahed vergelijkt. Ahed heeft, populair gezegd, haar billen gebrand en moet nu op de blaren zitten. Jeanne had qua brandblaren ietwat wat grótere problemen. Het viel Guardian-correspondente Harriet Sherwood, die Ahed wél sprak, al op dat haar “antwoorden klonken alsof ze die gerepeteerd had”. Ze beschrijft hoe moeder Tamimi poneert dat “Israëli’s kinderen oppakken om hun organen voor transplantatie te oogsten”, maar haar eigen Ahed die kant opstuurt. En dat via een livestream op internet zet.

Het is de vraag of de Tamimi’s sowieso uit Nabi Saleh stammen. Ze arriveerden vrijwel zeker als Arabieren eind 19de eeuw op die “West-Bank”: seizoensarbeiders, aangelokt door het zionistisch succes, die besloten te blijven. Bij de volkstelling in de Ottomaanse tijd telde Nabi Saleh welgeteld twéé moslimgezinnen, in 1870 pakweg twintig volwassen mannen in vijf huizen, en inmiddels heet vrijwel het hele gat Tamimi. Een radicaal islamistische clan, die op straat danst bij elke dode Israëli, en die niet de bezetting wil opheffen maar de internationaal erkende Joodse staat Israël.

Alles voor de bühne
En dat wil bereiken door Ahed een soldaat in zijn arm te laten bijten. Voor de camera’s uiteraard. Op dezelfde foto zit zoon Mohamed zijn arm in het gips. Alweer Pallywood: volgens pa Bassem Tamimi gebroken op de vlucht voor, welja, een Israëlische tank, volgens ma Nariman Tamimi toen hij geraakt werd door binnengeschoten traangasgranaten. Vreemde ouders die niet precies weten hoe hun zoon zijn arm brak.
Alles voor de bühne! Zoals het Europarlement, waar Ahed sprak in september vorig jaar, met naast haar Leila Khaled, bekend van moorddadige vliegtuigkapingen begin jaren zeventig. Khaled noemde Israël nazi’s, Ahed wilde “het hele zionisme” vernietigen, het parlement klapte. Niemand herkende de gehersenspoelde puber. Vader Bassem bevestigde via Facebook (oktober 2015) dat “Joden Palestijnse kinderen vangen om hun organen te stelen, maar dat de media wereldwijd daar niet over schrijven omdat die in Joodse handen zijn”. Hij prees Hezbollah en de Hamas-militia “Al Qassam” op de o zo gezellige Facebookpagina van de kleine Ahed. Daar legde moeder Nariman in 2015 ook uit waar je een Israëli het beste kon steken voor een dodelijk resultaat, en prees zij de gedichten van haar zus over zelfmoordaanslagen.

Dat is nog eens een Palestijns poëziealbum! Op Facebook in juni 2016 noemde Ahed de moord op de slapende dertienjarige Israëlische Hallel Yaffa Ariel “de wraak van het vaderland”, terwijl haar tante Manal Tamimi het Joodse vergevingsfeest Jom Kipoer neerzette als een dag waarop “vampierzionisten Palestijnenbloed drinken”. Haar uitspraken gingen zelfs de zo Pally-vriendelijke VN te ver. In mei 2017 werden haar teksten verwijderd uit een VN-mensenrechtenrapport wegens “veelvuldig gebruik van antisemitische termen, gewelddadige uitspraken en beeldmateriaal op sociale media”. Tante Manal had een cartoon bijgeleverd waarop een dikke naakte rat, met een keppeltje op, door een nazi-beul wordt afgetuigd. Op de rattenkont staat, ten overvloede, een Davidsster. En dan is er nog Aheds nicht Ahlam Tamimi, die in 2001 in Jeruzalem een pizzeria opblies. Vijftien doden, acht kinderen en een zwangere vrouw inbegrepen. In 2012, op haar trouwfeest met nota bene haar neef en mededader Nizar Tamimi, beiden vrij via een uitruil met de door Hamas gekidnapte Gilad Shalit, danst de kleine Ahed mee in een zee van Palestijnse vlaggen.

Pallywood
Voor de camera, uiteraard. Men is Pallywood-diva of niet. Haar clan heeft Palestijns protest commercieel weten te maken – zie het bijschrift onder alle ‘actiefoto’s’ van de kleine Ahed: “Copyright Tamimi Press”. Die geldbron moet niet opdrogen, en dus zorgt de familie elk weekend voor mooie Pallywood-plaatjes van soldaten en vechtende kinderen. Voor westerse journalisten en Palestijnenknuffelaars, een betaalde Tamimi-tour met vechten als besluit. De Efteling van de Israëlhaters, de Julianatoren van de jihad, de Palestijnse propagandavariant van Ponypark Slagharen. Toch heeft Ahed Tamimi geluk. In Gaza was ze al het dak opgestuurd als levend schild, terwijl pa de omgebouwde kachelpijpen uit de achtertuin afschoot. Een minderjarig martelaartje meer of minder: men doet er niet moeilijk over in het Midden-Oosten.

Want dáár komen de Tamimi’s vandaan. Bij Arabieren is aan hun achternaam vaak hun oorsprong of stamverband te zien. Zo heet de Hamaswoordvoerder “Al Masri” – “uit Egypte”. De achternaam Al-Tamimi bewijst dat de clan niet uit hun verzonnen eeuwenoude Palestina stamt, maar nog redelijk recent uit Jemen of Saoedi-Arabië. Van de stam Banu-Tamim, in tenten toen Jeruzalem al een Joodse stad was. Dus waar zeuren ze over? Ahed’s voornaam is helemáál apart Arabisch. Het is namelijk een jongensnaam. Een van de vele namen van Allah (swt), tachtig keer in de Kor’an, met de betekenis “uniek” of “zonder weerga”. Vandaar die ontbrekende hoofddoek?

Hoe oud?
En dan haar leeftijd. Volgens Amnesty, begin dit jaar, is ze nu zestien jaar, geboren op 30 maart 2001. Maar de allesbehalve Joodsvriendelijke website “Live from occupied Palestine” schatte haar eind december 2012 al op dertien. Haar eigen familie-website “nabihsalehsolidarity” gaf haar, tijdens haar tournee met de Turkse dictator Erdogan, eveneens dertien. Dan zou ze ze nu minstens achttien zijn. Palestijnen en een beetje logisch liegen, het blijft een probleempje.

Nu zult u (en EAJG en Rights Forum ongetwijfeld) zeggen: wat doet dat ertoe? Zit die arme Ahed niet nog steeds vast? Ja. Maar u propageert dan wel een politiek komedie spelende clan die kinderen misbruikt, ze als Hamashoeren hersenspoelt, en enkel uit is op een even zinloze als bloedige derde intifada. Alles voor de bühne immers, tegen betaling. Nu Ahed is uitgevallen, verplaatste de clan recent het verdienmodel naar haar nichtje “Janna Jihad”. Die is elf – áls dat al waar is. Janna Jihad treedt de laatste weken live én op Facebook in de voetsporen van Ahed – geen hoofddoek, haar in een staart, pally-sjaal, spugen, bijten, affijn, u kent het inmiddels. Janna Jihad, godbetert. As we speak vinden 269.083 personen op Facebook haar al “leuk”. Dit opent mogelijkheden voor de uitgebreide Tamimi-familie. Achter het Palestijnse podium wachten wellicht al de achtjarige Aisha Intifada, de vijfjarige Fatima Filistini en de helaas nog in de luiers liggende Tina Thawra. Die laatste, écht Palestijnse naam, betekent overigens “revolutie”. Prima. Zolang het maar Palestijnse poen schuift.’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X