Rabbijn David Hartman overleden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In Hartmans visie van het Jodendom is de mens in dialoog met God en geen gehoorzame gelovige die geen vragen durft te stellen. Dertig jaar geleden richtte hij in Jeruzalem het Shalom Hartman Instituut op, een studiecentrum dat Joden uit de hele wereld trok, mannen en vrouwen. Hij stimuleerde zijn studenten om de Joodse teksten en wetten kritisch te bekijken en te interpreteren.  

Hartmans dood komt op een moment dat steeds meer liberaal-religieuze stromingen opnieuw en heftig botsen met de strenge ultra-orthodoxie. De liberalen vragen om meer erkenning voor hun tradities in Israël, waar ze nog altijd worden gemarginaliseerd.  

Hartman, die werd geboren in Brooklyn, New York en als orthodoxe rabbijn in Amerika en Canada werkte, vertrok in 1971 naar Israël. Naast zijn pleidooi voor een opener, tolerant en divers jodendom stak hij zijn hand ook uit naar vertegenwoordigers van andere godsdiensten. Jaarlijks organiseerde hij een theologische conferentie voor leiders van aan het jodendom verwante godsdiensten. Priesters, imams en rabbijnen discussieerden dan over onderwerpen als dood, gebed en tolerantie.  

Hartman overleed zondag 10 februari en werd een dag later in Jeruzalem begraven. Hij laat een echtgenote en vijf kinderen na.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Rabbijn David Hartman overleden