Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Katzman: ‘Ophef Chanoekia Vredespaleis niet nodig’

Het is nooit de bedoeling geweest dat de grote Chanoeka-kandelaar voor het Vredespaleis langer dan één dag zou blijven staan. Dat zegt rabbijn Schmuel Katzman van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap in reactie op vragen van Groep de Mos en ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad. Die wilden weten wat er waar was van het bericht dat de kandelaar weg zou moeten in verband met veiligheid.

De grootste Chanoeka-kandelaar van Europa werd woensdag aangestoken op het Carnegieplein tegenover het Vredespaleis. Een dag later werd het object weer weggehaald. “Het is absoluut onaanvaardbaar dat de Joodse gemeenschap niet in alle rust het Chanoeka-feest kan vieren en dat de kandelaar uit veiligheidsoverwegingen weggehaald moet worden”, zei fractievoorzitter Richard de Mos van Groep de Mos. Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP noemde het “de verkeerde knieval naar hen die dit joodse symbool willen vernietigen”.

De gemeente zei gelijk al dat de organisatie van de kaarsontsteking zelf had gevraagd om een eendaags evenement, ondanks dat het joodse lichtfeest Chanoeka acht dagen duurt. Rabbijn Katzman bevestigt dat. “Laten we geen verwijten maken die nergens op gebaseerd zijn.” Richard de Mos laat weten de vragen aan het stadsbestuur in te trekken. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X