Rabbijnen verklaren ‘lekkere’ Sandy

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

 Rabbijnen overal ter wereld hebben hun steun betuigd aan de slachtoffers van orkaan Sandy, die vorig week het noordoosten van de Verenigde Staten teisterde. Diverse Joodse leiders hebben hun verklaringen over waarom deze ramp juist New York heeft getroffen. Het lukte hun niet om over de oorzaak een consensus te bereiken, maar wel om ermee in opspraak te raken.

Rabbijn Noson Leiter van Torah Jews For Decency omschreef het als ‘goddelijke gerechtigheid’ dat uitgerekend New York als ‘nationaal epicentrum van homoseksualiteit’ door Sandy geraakt werd. De orkaan is volgens Leiter een straf voor alle voorstanders van het homohuwelijk in de getroffen staat, waar homo’s voor de wet mogen trouwen.  Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York veroordeelde Leitners intolerante uitspraken over de orkaan: „Het gebruik van een ramp als orkaan Sandy voor zo’n controversiële en intolerante agenda is ontoelaatbaar. Zulke uitspraken zijn zowel aanstootgevend als onwetend.” Hij riep Leiter op onmiddellijk zijn excuses aan te bieden.   

De populaire Jemenitische rabbijn Amnon Jitschak in Israël is het zowel met de gouverneur als met rabbijn Leiter oneens. Jitschak vindt de ramp een statement van het opperwezen over hoe Amerika Israël ‘betaalt om slaaf te zijn’. „Kijk naar die lekkere orkaan in de grootmacht Amerika. Daar heeft God de ventilator aangezet. Waarom volgen wij Amerika als een hond aan de lijn?” predikte hij. „Wie trekt zich nog wat van Amerika aan? Saoedie-Arabië niet. Syrië niet. Iran niet. Waarom zijn wij dan zo achterlijk?” De meeste rabbijnen hebben afstand genomen van Leiters Jitschaks uitspraken. Josh Yuter tweette: „Noson Leiter vindt Sandy misschien Gods straf voor homo’s, maar theologisch gezien zou dit even goed Zijn straf voor intolerante idioten kunnen zijn.” Mediarabbijn en schrijver van de bestseller Kosher Sex Shmuley Boteach stelt in zijn blog dat de storm een teken van God is dat je nooit meer de politiek de schuld mag geven van natuurrampen, aldus zijn blog.  

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Rabbijnen verklaren ‘lekkere’ Sandy