Vegetarische staatssecretaris Landbouw

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De uitgewerkte plannen over ritueel slachten zijn vorige week donderdag door CDA-staatssecretaris Bleker van Landbouw – vlak voor zijn vertrek – gezonden naar de Tweede Kamer. De Kamerleden kunnen zich nu over het ontwerp-wetsvoorstel in de vorm van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) uitspreken.

Nadat ook de Eerste Kamer zich over het voorstel heeft gebogen, gaat het naar de Raad van State. Uit een eerdere conceptversie van de AMvB volgde dat de sjocheet (ritueel slachter) aanwijzingen van een ambtenaar of dierenarts moet opvolgen. In de toelichting bij de nieuwe AMvB staat nu expliciet over dat toezicht: „ Dat houdt in dat aanwijzingen van toezichthouders geen betrekking hebben op religieuze riten.”

Jigal Markuszower namens het NIK: „We zijn tevreden met het resultaat.  Over de praktische uitwerking wordt verder overleg gevoerd.” Gesprekspartner is – uiteraard in samenspraak met de ambtelijke top – de nieuwe PvdA-staatssecretaris Co Verdaas, een vegetariër. Over zijn vegetarisme is weinig bekend. Op een inmiddels verdwenen pagina van de provincie Gelderland zegt Verdaas dat hij niet van garnalen houdt. De voormalige Gelderse gedeputeerde kan overigens ook goed een hapje eten met PvdA-leider Samsom, eveneens een vegetariër. „Bleker heeft de formateurs ingelicht over de afspraken die we met hem hebben gemaakt,” vertelt Markuszower. „Zij hebben het expliciet besproken, heeft Bleker ons laten weten. Dit voorstel is niet zomaar naar de Tweede Kamer gestuurd.” De onderhavige AMvB is een uitwerking van de fel bevochten afspraken die in juni werden vastgelegd in het convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Vegetarische staatssecretaris Landbouw