Rapper Wiley raakt onderscheiding kwijt na anti-Joodse tweets

Wiley, wikipedia commons

De Britse rapper Wiley heeft zijn hand overspeeld door antisemitische uitlatingen te doen. Zijn anti-Joodse tweets uit 2020 zorgen ervoor dat hij zijn koninklijke onderscheiding moet inleveren. Hij heeft ‘schade berokkend aan het systeem van koninklijke onderscheidingen’, aldus koning Charles III. Wiley lag destijds en daarna onder vuur. Onder meer de Nederlandse advocaat Ronnie Eisenmann kwam juridisch achter hem aan.

Wiley, alias Richard Kylea Cowie jr., is een bekende rapper in Groot-Brittannië. Voor zijn werk in de muziek werd hij in 2017 door toenmalig koningin Elizabeth II geridderd. Hij werd toen lid on de Order of the British Empire, de allerlaagste rang van de ridderordes. Op het moment dat bekend werd dat hij het lintje zou krijgen, schreef hij op social media: ‘Big up the Queen’ en nadat hij op het paleis tot ridder was geslagen, was hij zo blij als een kind.

Het lachen verging hem waarschijnlijk toen Wiley vrijdag vernam van het besluit van koning Charles. Die heeft de mogelijkheid om onderscheidingen terug te draaien. De reden ervoor ligt in de antisemitische tweets van de rapper uit 2020. Destijds noemde hij Joden onder andere ‘slangen’ en zei hij dat ze doodgeschoten moeten worden. Ook riep hij zwarte mensen op de oorlog te verklaren aan de Joden en vergeleek hij de Joodse gemeenschap met de Ku Klux Klan.

Wiley twitterde onder meer: ‘Luister naar me Joodse gemeenschap. Israël is niet jouw land. Sommige mensen voelen zich te comfortabel in landen die niet van hen zijn’, ‘Joden kijken altijd neer op zwarte mensen. Waarom willen bepaalde mensen van andere rassen zich boven de zwarte gemeenschap plaatsen?’ en ‘Als je voor een bedrijf werkt dat eigendom is van twee Joodse mannen en je daagt de Joodse gemeenschap op de een of andere manier uit, dan word je natuurlijk ontslagen’.

Met toestemming van koning Charles heeft Honours Forfeiture Committee besloten dat Wiley zijn onderscheiding moet inleveren. ‘Het Honours Forfeiture Committee heeft vandaag aangekondigd dat het de antisemitische grime-rapper Richard Kylea Cowie, bekend als Wiley, van zijn MBE zal ontdoen, na oproepen daartoe door Campaign Against Antisemitism’, schreef het comité dat zich inhoudelijk bezig houdt met koninklijke onderscheidingen.

Na het verschijnen van de anti-Joodse tweets is de Campaign Against Antisemitism (CAA) bezig geweest om de ridderlijke status van Wiley ongedaan te maken. “Antisemieten zoals Wiley moeten begrijpen dat we onvermoeibaar zullen werken om hen ter verantwoording te roepen,” zegt CAA-voorman Stephen Silverman tegen LBC. “Vier jaar lang hebben we ervoor gezorgd dat Wiley met rampzalige gevolgen te maken krijgt voor zijn losgeslagen antisemitische tirade, waarvoor hij geen spijt heeft getoond.”

Silverman: “Wij prijzen de Honors Forfeiture Committee voor het gebruik van haar bevoegdheden om duidelijk te maken dat anti-Joodse racisten geen rolmodellen kunnen zijn in onze samenleving en van hun eer zullen worden ontdaan.” Met het krijgen van een onderscheiding komen ook verantwoordelijkheden, stelt de CAA vast. “Vanwege technische redenen, waaronder juridische stappen die we tegen Wiley blijven ondernemen, werd de verbeurdverklaring uitgesteld.”

De juridische stappen waar Silverman op doelt, zijn deels in Nederland gedaan omdat Wiley zijn tweets waarschijnlijk vanuit Rotterdam de wereld instuurde. Destijds kwam advocaat Ronnie Eisenman, zelf van Joodse komaf, samen met andere advocaten tegen de Britse rapper in actie. Lees meer daarover in de link hieronder.

Categorie: | | |

Home » Cultuur » Showbizz » Rapper Wiley raakt onderscheiding kwijt na anti-Joodse tweets