Recept voor ‘Gefilte Fisj clubsandwich’ – de Joodse keuken
Gefilte fisj is een typisch Joods sjabbat-gerecht dat van oorsprong door de Joden uit Oost-Europa, de Asjkenazische Joden, werd gemaakt. Gefilte fisj is een Jiddische benaming, letterlijk vertaald betekent het ‘gevulde vis’. Het gerecht bestaat uit gestoofde vis, meestal karper of snoek opgemaakt in de vorm van een ovale visbal, gevuld met een mengsel van ei, gehakte uien en matzemeel, meestal ook met amandelen en rozijnen. Dit wordt een paté. Het is één van de bekendere gerechten uit de Joodse keuken en kent verschillende variaties door heel Europa heen. Er zijn zelfs liederen Joodse Oost-Europese artiesten over gefilte fisj geschreven. Waar het gerecht vaak wordt gemaakt van gemalen zoetwatervis die wordt teruggestopt in een uitgeholde vis, kun je er ook andere dingen mee doen. Op de website Nosher staat hoe gefilte fisj-sandwiches te maken. Hieronder staat de aangepaste vertaling van dit recept.
Gefilte fisj
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 grote ui, gehakt
- 340 gram witvisfilets zonder vel, in stukken gesneden
- 340 gram karper of vergelijkbare vis zonder graat en vel, in stukjes gesneden
- 2 grote eieren
- ¾ kopje koud water of groentenbouillon, plus kokend water voor in de pan
- 3 eetlepels vermalen matzes
- 1 el suiker
- Een halve theelepel vers citroensap & schil van een halve citroen
- 1,5 theelepel kosjer zout
- Versgemalen peper
- 1 eetlepel gehakte verse dille
Verwarm de oven voor op 325 graden. Smeer een broodpan van vijf bij negen centimeter in met olijfolie. Verhit de resterende olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de stukjes ui en roer deze tot ze zacht zijn, zes tot acht minuten. Hak de witvis en karper in een keukenmachine tot fijngehakt, niet glad.
Klop de eieren ongeveer één minuut met een garde. Meng de volgende ingrediënten met elkaar: ui, vismengsel, bouillon, water, de vermalen matzes, suiker, citroensap en citroenschil, zout en wat peper. Dille toevoegen.
Giet het mengsel over naar de pan. Maak de top van het mengsel glad met behulp van een spatel. Dek af met met perkament beklede folie en breng het over naar een grote braadpan. Giet voldoende kokend water in een glazen ovenschaal tot op de helft van de zijkant van de broodpan. Bak door tot de terrine in het midden stevig is, dit duurt ongeveer 45 minuten. Haal de pan uit het water. Laat hem tien minuten afkoelen. Veeg het visvet van de bovenkant van de gefilte vis en laat het vissensap uit de pan lopen.
Laat alles volledig afkoelen, bedek het met plasticfolie en wacht tot het koud geworden is.
Gefilte fisj clubsandwiches
Maak twee centimeter dikke plakjes van je favoriete gefilte fisj, dit recept werkt het best met een vierkant brood.
- 3 sneetjes challesbrood
- gesneden tomaat
- romaine sla of gemengde groenten
- augurken
- een tot twee eetlepels gepureerde mierikswortelmayo (recept hieronder)
- 1 eetlepel gepekelde rode ui (recept hieronder)
- Voor de ingelegde rode uien:
- 1/2 kopjes appelciderazijn
- 1 kop water
- 1 el suiker
- een halve theelepel kosjer zout
- 1 rode ui, in dunne plakjes gesneden
Voor de mierikswortelmayonaise:
- 2 kopjes mayonaise
- 1 el witte mierikswortel
- De schil van een halve citroen
Om de ingelegde rode ui te maken:
Klop de de suiker en het zoet met het water in een kleine kom totdat ze oplossen. Plaats de ui in een pot en giet het azijnmengsel er over. Laat ze één uur bij kamertemperatuur staan of laat ze een dagdeel in de koelkast afkoelen.
Om de mierikswortelmayo te maken:
Combineer mayonaise, mierikswortel en citroenschil met elkaar, en zet dit opzij. Kan indien gewenst een aantal dagen worden voorbereid.
Om sandwich te assembleren:
Stel de grill in op hoog en plaats de gefilte fisjplakken op een vlakke pan. Verwarm de gefilte fisjplakken tot ze goudbruin zijn en warm worden, ongeveer twee minuten.
Rooster de plakken challe als de vis in de oven zit. Spreid het onderste stuk challe uit met mierikswortelmayonaise, leg er een stuk gefilte fisj op (plet de vis een beetje, zodat hij zich over het brood verspreidt) en leg er tomaten bovenop. Bedek dit met volgend stukje challe. Besmeer dat stuk toast uit met een beetje mayonaise, plaats de rest van de gefilte vis erop, bedek het met ingelegde uien en sla. Plaats het laatste stuk challe op de sandwich.
Snijd de sandwich diagonaal, plaats een plakje pekelaugurk op elke helft van de sandwich en plaats tandenstokers in het midden van de augurkschijfjes.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren