Rechter komt tot vrijspraak in zaak Feyenoordfans en ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’

Justitie
Vrouwe Justitia (beeld: Jesper_advies, wikipedia commons)

Vrienden uit Goeree-Overflakkee komen op 27 februari ‘s middags samen in café ‘t Fust op het Stadhuisplein in Rotterdam. Indrinken voor de bekerkraker Feyenoord-Ajax, later die dag. Als de vriendengroep op weg naar metrostation Beurs zingend en schreeuwend over de Coolsingel zwalkt, komen ze in het vizier van de politie, die massaal op de been is in het centrum van de stad. Officier van Justitie Carlijn Casteleijns zegt in de bus van de aanhoudingseenheid van de politie dat agenten de supportersgroep maar moeten volgen. ‘Misschien komt er nog meer uit.’

Rechtbankverslag
Twee agenten gaan de vrienden achterna als ze in de metro naar het Wilhelminaplan aan de overkant van de Nieuwe Maas stappen. Het is half zeven en druk als ze op het station Wilhelminaplein aankomen. Allerhande groepjes Feyenoordfans lopen er rond. Er wordt luidkeels gezongen en geschreeuwd. Als de vrienden uit Goeree-Overflakkee via de roltrappen het metrostation uitgaan om met tram 23 naar De Kuip te gaan, gebeurt het. De agenten horen dat de groep ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ roept, en zien dat de vrienden allemaal hun armen in de lucht steken. Bij de tramhalte voor het plein stoppen even later drie busjes van de ME. Agenten springen eruit en duwen de vrienden op de grond of tegen een bus. Voor hun die avond geen Feyenoord-Ajax (0-3), maar de politiecel.

Roltrappen
Vandaag zitten vier van de tien vrienden uit Goeree-Overflakkee in zaal zes van de Rotterdamse rechtbank, pal boven de metrohalte Wilhelminaplein. Want met het scanderen van ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ hebben ze volgens Officier van Justitie Carlijn Casteleijns – de officier in de commandowagen op die 27ste februari – een bevolkingsgroep opzettelijk beledigd. De vrienden hadden hier overigens niet hoeven zitten als ze elk een boete (strafbeschikking) van vijfhonderd euro hadden betaald. Daarmee zouden de vrienden wel schuld hebben bekend, en daar zit ‘m de kneep, want ze hebben niet ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ geroepen, zeggen ze in koor tegen politierechter Jacco Boek. ‘Ik heb het wel ergens gehoord, maar ik weet zeker dat het niet onze groep was. Toen we de roltrappen opgingen, hebben we ook tegen elkaar gezegd: “Jongens pas op, roep dat niet”,’ zegt Berry (22).

Waarheid
De enigen die menen dat de vriendengroep uit Goeree-Overflakkee ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ heeft gezongen, zijn de politieagenten die de groep vanaf het metrostation Beurs hebben gevolgd. De vrienden ontkennen dat dus. Om licht in de duisternis te brengen, wil raadsvrouw Widad Shreki dat drie getuigen uit de vriendengroep hun verhaal vertellen. Dat gebeurt hoogst zelden bij de politierechter. Er wordt wat geschoven met stoelen en de jongens komen een voor een de rechtszaal binnen. Verdachten mogen zwijgen. Doen ze dat niet, dan mogen ze liegen. Getuigen daarentegen mogen niet zwijgen en móeten de waarheid vertellen. Ze vertellen alle drie hetzelfde: niemand uit hun groep heeft ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ geroepen.

‘Het ging er best agressief aan toe, er was paniek en we waren in de war’

Verdachte Simon (22)

Het was trouwens enorm schrikken voor de vrienden toen de ME-busjes voor de tramhalte stopten. “Het ging er best agressief aan toe, er was paniek en we waren in de war,” zegt Simon (22). Die beduusdheid verklaart volgens hem waarom hij na zijn arrestatie tegen de politie zei dat hij ‘zich niet herinnerde’ dat hij ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ had gezongen. “Zelfs in de cel was het nog heel lang onduidelijk waarom we waren opgepakt. Je gaat aan jezelf twijfelen. Je wordt toch niet voor niets opgepakt? Heb ik het dan echt gedaan? Als je tot rust komt, weet je dat je dat niet hebt gedaan.” Ook Benny zei in de commotie tegen de politie dat-ie best “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” geschreeuwd zou kunnen hebben, ‘maar dat was gewoon niet zo. We hadden elkaar juist verteld dat we dat niet zouden doen’.

Rook en vuur
De arrestatie op het Wilhelminaplein heeft haar sporen nagelaten. De vrienden uit Goeree-Overflakkee komen de Kuip niet meer in; ze kregen onmiddellijk een stadionverbod. De arrestatie ging ook als een lopend vuurtje door het dorp. “De mensen maken er opmerkingen over. Waar rook is, is vuur. Zie maar eens uit te leggen dat je niks fout hebt gedaan,” zegt John (20), die net als zijn drie vrienden geen strafblad heeft. Er is wel degelijk vuur, vindt Officier van Justitie Casteleijns. “Agenten hadden de groep vanaf de Coolsingel in het vizier en zagen en hoorden de heren in het station Wilhelminaplein ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ roepen. Van deze groep zijn zes personen aangehouden. Dat de groep groter was en dat de anderen niet zijn aangehouden, zegt niets over de vier heren die hier vandaag zitten. Eén van de twee andere mannen die zijn aangehouden, verklaarde bij de politie dat het best zou kunnen dat hij ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ heeft geroepen. “Iedereen heeft dat gezongen. Ik deed gewoon mee,” zei hij.’ De vier vrienden verdienen volgens de Officier elk een boete van 350 euro.

‘Het gaat veel te ver om in dit proces-verbaal te wíllen lezen dat mijn cliënten dat wél hebben gedaan’Widad Shreki, advocaat verdachten


Ontkenning
Hoe kan de officier nu uit het proces-verbaal opmaken dat haar vier cliënten ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ hebben geroepen? “Er staat helemaal niet in dat John, Simon, Berry en Timo* ‘Hamas, Hamas, joden aan het gas’ hebben geroepen. De agenten hebben geconstateerd dat een groep dat heeft geroepen en omdat er geen andere groep was in het metrostation, moesten het wel mijn cliënten zijn geweest. Dat is bijzonder, want er waren op dat moment veel meer mensen in het metrostation Wilhelminaplein. Zij waren niet de enige groep,” zegt raadsvrouw Shreki. Het proces-verbaal deugt gewoon niet, vindt de advocate. “De agenten omschrijven de personen niet die de beledigende teksten zouden hebben geroepen. Het gaat veel te ver om in dit proces-verbaal te wíllen lezen dat mijn cliënten dat wél hebben gedaan.”

Politierechter Boek windt er geen doekjes om: “Ik ga u alle vier vrijspreken.” Applaus in de volle rechtszaal. “Nee, nee,” hoeft de rechter maar te zeggen om dat applaus in de kiem te smoren. “Er is daar in het metrostation Wilhelminaplein natuurlijk wel wat gebeurd,” gaat hij verder. “Dat verzinnen die politieagenten niet. Een aantal van u zegt dat ook. Ik kan ook helemaal niet uitsluiten dat u daarbij betrokken bent geweest, maar dat is niet de vraag. De vraag is of ik dat bewezen vind. En in het proces-verbaal staan dingen die niet kunnen kloppen.”

“Twee agenten schrijven dat zij alle acht vrienden hebben aangehouden. Dat kan niet en zo ging het ook niet. Zij hebben collega’s verteld wie moesten worden aangehouden en die hebben de aanhoudingen gedaan. Daarbij kunnen vergissingen worden gemaakt. En die zijn ook gemaakt. We zien dat twee mensen zijn aangehouden, van wie later is vastgesteld dat zij niet tot de vriendengroep van de verdachten behoorden. Maar ze behoorden volgens de politie wél allemaal tot dezelfde groep. Tja, dan weet ik het niet meer. Hoe weet ik nu dat de politie het wat u betreft wél goed gedaan heeft? En als rechters het niet weten, dan moeten ze vrijspreken. De officier van justitie kan in hoger beroep, hè, let op. Kijkt u allemaal maar naar de Officier van Justitie.” De vrienden uit Goeree-Overflakkee kijken naar de officier. Ze gaat niet in beroep.

Dit rechtbankverslag verscheen eerder op Rechtspraak.nl
De namen van de verdachten zijn wegens privacyredenen veranderd

Categorie:

Home » Nieuws » Rechter komt tot vrijspraak in zaak Feyenoordfans en ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’