Recordaantal antisemitische incidenten in Nederland in 2019

Antisemitismemonitor CIDI

Het antisemitisme is vorig jaar in Nederland aanzienlijk toegenomen. In 2019 zijn er 182 incidenten van anti-Joodse aard geweest tegenover 132 in 2018. Dat is een stijging van 35 procent. Het aantal gevallen in 2019 breekt het record van 2014 (171). Destijds was een oorlog tussen Israël en Hamas de oorzaak van de piek. Vorig jaar was er geen dergelijk verband te zien. De gegevens zijn gepresenteerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat jaarlijks een antisemitisme-monitor bijhoudt.

Met name het aantal scheldpartijen tegen Joden nam toe. Zo waren er 44 antisemitische incidenten in 2019 tegenover achttien gevallen in 2018. Er werden ook meer bedreigingen van anti-Joodse aard geteld. In 2019 waren het er tien tegenover acht in 2018. Fysiek geweld vond vorig jaar twee keer plaats tegenover één melding daarvan in het jaar daarvoor. Verder werden in 2019 achttien antisemitische incidenten tijdens demonstraties geteld tegenover vijf in 2018.

Zorgelijk zijn de uitingen van antisemitisme op sociale media. In 2018 waren er 97 meldingen van. Een jaar later was dat aantal meldingen 127. Het valt op dat bepaalde gebeurtenissen in het nieuws anti-Joodse reacties op sociale media teweeg brengen. Een voorbeeld daarvan was het nieuws dat de Nederlandse Spoorwegen slachtoffers van de Sjoa financieel zal compenseren. Daar kwamen honderden antisemitische commentaren op. Sociale mediabedrijven doen nog te weinig om dit tegen te gaan, zo luidt het.

Net als in voorgaande jaren doen slachtoffers van antisemitisme niet of nauwelijks aangifte bij de politie. Dit omdat ze denken dat het toch niets helpt. Wie toch aangifte doet, sluit bij de politie vaak op onbegrip en kan jarenlang wachten op een terugkoppeling over wat er met de aangifte is gedaan. Het CIDI wil dat politie en Justitie meer doen om het vertrouwen van slachtoffers van antisemitisme te wekken, waardoor het aantal aangiften zal toenemen.

Veel antisemieten onderbouwen hun uitingen met complottheorieën over de Joden. In het rapport wordt een meme (online spotprent) van de anti-vaccinatiebeweging getoond, waarop iemand met een Davidster en ‘Zion’ op zijn arm een baby gedwongen een infectie geeft. De afbeelding werd gedeeld op de Facebookpagina van Leef Bewust, een Nederlandse anti-vaccinatiegroep. Later beweerde de groep de Davidster niet te hebben gezien en werd de post verwijderd.

Antisemitismemonitor 2019 CIDI

Antisemitisme komt in Nederland voor in verschillende vormen en onder allerlei groepen. Veel antisemitische uitingen komen van extreem-rechts, extreem-links en uit islamitische hoek. In West-Europa bestaat vooral onder jonge moslims sympathie voor de Palestijnen als onderdrukt volk. Dit uit zich vaak in veroordelingen van Israël, al dan niet met antisemitische taal. Nederlandse Joden moeten het eveneens ontgelden. Toch is het zo dat antisemitische opvattingen onder Europese moslims minder vaak voorkomen dan bij hun geestverwanten in Noord-Afrika of het Midden-Oosten. Daarnaast zetten veel moslims vanuit organisaties en in de politiek zich in tegen antisemitisme.

Categorie:

Home » Nieuws » Recordaantal antisemitische incidenten in Nederland in 2019